Utrechters sterk in NVER-Pleitwedstrijd

Bij de Universiteit Utrecht zijn genoeg redenen voor een feestje. Prijzen, benoemingen en schouderklopjes. DUB verzamelt ze, zet ze bij elkaar in het zonnetje en roept: Hiep hiep … Hoera!

Voor de zesde keer werd in mei de NVER-Pleitwedstrijd Europees Recht gehouden. De Nederlandse Verenging voor Europees Recht (NVER) koos dit keer de Universiteit Utrecht uit als locatie. Vijf teams namen deel aan de wedstrijd; De Universiteit Utrecht, Pleitgenootschap Eggens van de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. De UU wist de finale te bereiken en nam het op tegen het Amsterdamse team (UvA). De eerste prijs werd gewonnen door het thuisteam. De casus die werd behandeld tijdens de pleitwedstrijden, hielden verband met een vermeend krokettenkartel. De vier winnende UU’ers, Bernold Nieuwesteeg, Lionel van den Berg, Tycho Ruers en Mirte de Bakker werden bijgestaan en begeleid door docent Economisch Publiekrecht Margriet Verduijn.

Alpe d'HuZes
Deze week doen 8000 mensen mee aan de Alpe d'Huzes, door de beroemde wielerberg op en af te fietsen voor het goede doel. Zij zamelen naar verwachting 30 miljoen euro in voor kankeronderzoek. Op maandag  gaf de stichting Alpe d'HuZes alvast 2,2 miljoen euro aan drie voorstellen van onderzoekers onder de 35 jaar. Een daarvan was Thomas Kwee van het Utrechts Medisch Centrum. Hij ontvangtt 800.000 euro om 'imaging biomarkers' te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden om behandelingen tegen kanker te sturen en te optimaliseren.
 

Klimaatcongres
Op het internationale klimaatcongres ‘World Congres on Water, Climate and Energy’ in Dublin heeft de Utrechtse student Sanderine van Odijk een award gewonnen. De ‘Overall Innovatove Award’ won zij voor haar paper, onderzoek en presentatie. De masterstudente Sustainable Development presenteerde haar afstudeeronderzoek, dat zij uitvoerde bij waterbedrijf Waternet in Amsterdam. Er waren ongeveer 600 papers ingediend. In totaal waren er vijf awards te verdienen op het klimaatcongres.

Internationale allure
Een nieuwe hoogleraar voor Utrecht. En niet zomaar één! De internationaal bekende immunoloog Hidde Ploegh van het MIT in Boston is per 1 juni benoemd als hoogleraar in Utrecht. Ploegh zal zowel bij de faculteit Bètawetenschappen als bij het UMC Utrecht aan de slag gaan. De hoogleraar onderzoekt hoe virussen het menselijk immuunsysteem omzeilen. Met zijn aanstelling moet de Utrechtse universiteit  weer wat meer internationale uitstraling krijgen. Hij zal tien procent van zijn werktijd besteden binnen de UU. Naast Utrecht blijft Ploegh als hoogleraar aangesteld bij het Whitehead Institute.

Vertaalprijs
Voor de derde keer werden de Talentbeurzen dit jaar uitgereikt. Vier studenten van de faculteit Geesteswetenschappen vielen in de prijzen: zij mogen zich ‘de meest talentrijke masterstudenten literair vertalen’ noemen. Deze hele mond vol is toegelegd aan Heleen Bos (Spaans), Juliëtte Brouwer (Spaans), Vicky Franken (Frans) en Elise Kuip (Engels). De vier winnaars krijgen een geldbedrag van 3.200 euro, die zij kunnen besteden aan individuele begeleiding van een ervaren professioneel vertaler bij het maken van een vertaling. In de selectiecommissie zitten vertegenwoordigers van zowel de UU als het Nederlands Letterenfonds.

Internationeel recht  
Cedric Ryngaert, hoofddocent internationaal recht, heeft de Henri Rolin-prijs in ontvangst mogen nemen. De prijs wordt één keer in de vijf uitgereikt aan de auteur van het beste Belgische werk met betrekking tot internationaal recht en internationale betrekkingen. Ryngaert is verbonden aan de faculteit Rebo. De jury roemde Ryngaerts werk door onder meer zijn ‘indrukwekkende gebruik van literatuur en documentatie’.

Utrechtse toppers
Onderzoeksfinancier NWO heeft 64 onderzoekers blij gemaakt met een Vidi-subsidie. Maar liefst elf onderzoekers komen uit Utrecht. De bètafaculteit viel het meest in de prijzen. De Vidi-beurzen zijn een onderdeel van het NWO-programma Vernieuwingsimpuls. De Vidi-ontvangers krijgen een bedrag van maximaal 800.000 euro. Met dit geld zullen de meer ervaren Utrechtse onderzoekers een vernieuwende onderzoekslijn op zetten. Hiep hiep … Hoera!

Advertentie