Utrechtse studente wint NASA-Google innovatiewedstrijd

Bij de Universiteit Utrecht zijn genoeg redenen voor een feestje. Prijzen, benoemingen en schouderklopjes. DUB verzamelt ze, zet ze bij elkaar in het zonnetje en roept: Hiep hiep … Hoera!

Benoemd worden tot Europees Pluimveespecialist. Je zal het maar worden.  Francisca Velkers kreeg vorige week officieel deze titel. Wat het betekent? Dat het European College of Poultry Veterniary Science (ECPVS) jou beschouwt als specialist op het gebied van pluimvee, weet Francisca. Je krijgt die titel niet zo maar. Je moet bijvoorbeeld minimaal 7 jaar werkervaring hebben, minstens zes publicaties op je naam hebben staan en professioneel actief zijn als specialist in Europa. Een feestje om haar titel te vieren, heeft zij nog niet gedaan. “Ik heb wel al enorm veel felicitaties van collega’s en studenten mogen ontvangen.” Francisca, ook namens DUB van harte!

Niet alleen faculteiten vallen in de prijzen, deze keer wordt ook het Opleidingscentrum UMC Utrecht in het zonnetje gezet. Ze ontvingen de CZO Innovatieprijs van het College Zorgopleidingen. Het Opleidingscentrum wordt geprezen voor de manier waarop het ‘praktijkleren van de verpleegkundige vervolgopleidingen is vormgegeven’.  Door de nieuwe vorm kunnen begeleiders studenten makkelijker en efficiënter begeleiden. Het opleidingscentrum incasseert een geldbedragvan 2000 euro.

Nog een bijzondere prijs is weg gelegd voor de duurzaamheidstentoonstelling Reset the Future in het Universiteitsmuseum. De prestigieuze internationale museumprijs, een MUSE Award van de American Association of Museums, wordt uitgereikt op 29 april. De interactieve tentoonstelling Reset the Future heeft als thema duurzaamheid. Kinderen ontwerpen hun eigen toekomst aan de hand van een game. Door vragen te beantwoorden als ‘waar wil je wonen’ en ‘wat zou je doen als je de baas van een snoepfabriek was’ wordt de jongste generatie uitgedaagd na te denken over hoe duurzaam zij in de toekomst zijn. De tentoonstelling is gebaseerd op het ‘kwadrantenmodel’ van Klaas van Egmond, hoogleraar Geowetenschapen aan de Universiteit Utrecht. In zijn boek ‘Een vorm van beschaving’ beschrijft Van Egmond hoe wij een duurzame wereld kunnen bereiken. De MUSE Awards worden dit jaar voor de 23e keer uitgereikt.

Drie studenten hebben met hun ‘bedrijf’ ProShine de eerste Serious Game gewonnen. Dertig studenten van de bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement speelden de Solar Tycoon, waar technologische innovatieprocessen in de zonneceltechnologie centraal stonden. In hun rol als startende ondernemer leerden de studenten de processen te begrijpen en te beïnvloeden. Wouter, Joeri en Quirine kwamen als besten uit de bus met hun virtuele bedrijf ProShine. Floortje Alkemade, docent-onderzoeker aan de faculteit Geowetenschappen vond dat de winnende studenten erg veel tijd gestopt hadden in het verzamelen van relevante informatie en het uitwerken van de strategie. Ook in het theoretische deel van de cursus blonken Wouter, Joeri en Quirine uit. Driedubbele hoera!

Met de masterstudente Sustainable Development Maayke Damen (25) hadden we eerder in ons Ublad al een bijzonder interview.  Drie jaar later komt DUB haar naam weer tegen. In 2009 mocht Maayke mee naar de klimaattop in Kopenhagen als  jongerenvertegenwoordiger. Nu is zij één van de twee winnaars van de eerste Nederlandse NASA-Google innovatiewedstrijd via Singularity University. Maayke moest een unieke oplossing bedenken om ‘de sociale cohesie in Nederland’ te verbeteren. Volgens de studente deden er wereldwijd 5000 mensen mee aan de wedstrijd van de NASA. Uit deze groep zijn twee Nederlanders gekozen. Haar idee: een Google voor materialen. “Wetende dat er schaarste van materialen aan zit te komen met alle gevolgen van dien voor de economie en sociale cohesie is grootschalig hergebruik noodzakelijk”, zegt Maayke. Van 16 juni tot 26 augustus zullen de twee winnaars vertrekken naar de campus in Silicon Valley. Maayke denkt dat het een geweldige kans is om veel nieuwe inzichten te verwerven en haar eigen idee aan te scherpen. Een feestje vieren vanwege de prijs, heeft ze uiteraard ook gedaan. “Meerdere”, antwoordt ze. Maayke, succes in Silicon Valley. Hiep hiep … Hoera!

Danique van Koppenhagen en Tomas Beerthuis kunnen goed een mening verkondigen. Zij versloegen samen meer dan 70 teams van professionals, studenten en scholieren tijdens het Nederlands Kampioenschap Debatteren. De studenten, van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht, debatteerden twee dagen lang tijdens het toernooi in Groningen. Beerthuis werd ook genoemd als beste individuele spreker van het toernooi.

Nog meer studenten die in de prijzen vallen: Muziekcentrum Nederland maakte op 17 april de winnaars bekend van de jaarlijkse muziekscriptieprijs. De studenten Floris Schuiling (research master Musicology) en Paul Meerwijk (master Kunstbeleid en Kunstmanagement) wonnen respectievelijk de tweede en derde prijs met hun scripties. Uit de 32 inzendingen werden vier scripties genomineerd. Juryvoorzitter Jan van der Plas (bekend van o.a. OOR) interviewde de genomineerden en overhandigde de prijs van 500 euro aan de winnaar. De eerste prijs ging naar Meike Amelie Scholten van de UvA.

Je kunt ook juichen zonder een prijs in handen te hebben. Dat geldt voor een zeskoppig team Diergeneeskundestudenten. Zij hebben zij zich als eerste geplaatst voor de race in de One Health Game. De One Health Game is één van de activiteiten van de beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD, die dit jaar 150 jaar bestaat. Voor hun ‘verjaardag’ organiseert de vereniging verschillende activiteiten onder het thema ‘Dierenarts in 3d: deskundig, dienstverlenend en duurzaam’. In de One Health Game krijgen de spelers te maken met een virtuele realiteit waar de belangrijkste vragen ‘wat is er aan de hand’ en ‘hoe ga je ermee om’ zijn. In september is de grande finale.

Advertentie