Horen deze UU'ers wel thuis op de universiteit?

Body: 

Universitaire studenten die geen interesse hebben in onderzoek, horen eigenlijk thuis op het hbo. Deze visie van rector Bert van der Zwaan kwam hem op kritiek te staan van de Utrechtse studentenunie Vidius. Maar wat vinden UU-studenten hier eigenlijk van? DUB ging met de videocamera op pad.

In december deelde Van der Zwaan zijn ideeën voor de toekomst van de universiteit, naar aanleiding van zijn boek Haalt de universiteit 2040?. Zo pleitte hij in een interview met DUB onder andere voor meer selectie in het hoger onderwijs.

Ook denkt hij dat veel universitaire studenten niet op hun plek zitten. “Universiteiten piepen en kraken omdat ze met steeds minder geld steeds grotere aantallen studenten moeten opleiden. Tegelijkertijd zitten veel universitaire studenten op een plek waar ze niet thuishoren, omdat ze helemaal geen interesse hebben in onderzoek.” Volgens Van der Zwaan zijn zij beter af op het hbo, dat momenteel kampt met een ‘imagoprobleem’.

Studentenunie Vidius reageerde ‘geschokt’ op de uitlatingen. Volgens penningmeester Siebren Teule is het heel logisch is dat veel vwo-scholieren voor een academische studie kiezen. “Steeds meer arbeid wordt door machines en computers overgenomen. Je zult je moeten onderscheiden door de kennis en vaardigheden die een goede opleiding je kan geven.”

Maar wat vinden UU-studenten eigenlijk van de ideeën van de rector? Horen zij thuis op de universiteit? Gaan ze onderzoek doen? En hebben ze een hbo-studie overwogen? DUB ging de straat op!

Facebook Twitter Whatsapp Mail