De panden van Sandra

De universiteit bestaat 375 jaar en staat daarom bij veel zaken stil. DUB maakt voor de gelegenheid een serie portretten van het ondersteunend en beheerspersoneel (OBP). Wie zijn de mensen die ’s ochtends de deuren opendoen en overdag de boel draaiende houden? Hoe zien zij zichzelf en hoe kijken zij naar de universiteit? Vandaag deel 7 van DUB’s OBP-galerij: Sandra (40), receptioniste en beveiligingsagente.

“Ik werk bij de UU sinds de eerste week van februari. Wij worden als extern beveiligingsbedrijf door de universiteit ingehuurd. Ik draag de kleding van ASI Security, maar voel me wel bij de UU betrokken. De OBP’ers van de universiteit zijn mijn collega’s.

“Normaal is beveiligen ook surveilleren. Collega’s van mij doen dat ook wel, maar ik ben receptioniste, dan gaat het om gasten opvangen, telefoontjes doen en mensen te woord staan. Ik vind pandenlopen trouwens niet eens zo leuk, ben veel liever heel de dag met mensen bezig. Je komt hier bij de universiteit met veel mensen in contact, van professor tot student en alles wat er tussen in zit.”

“Voordat ik hier kwam, werkte ik als beveiliger op Schiphol. Daar zag je weer te veel mensen op een dag. Er was geen moer aan! Het is daar veel strenger, je bent echt alleen met beveiligen en fouilleren bezig. Hier heb je ook nevenwerkzaamheden.

 “Ik zit in verschillende gebouwen. Erg spannend of moeilijk is het werk niet hoor. De uitdaging is wel dat elk pand zijn eigen dingen heeft. Je moet dan omschakelen, dat kan lastig zijn, maar dat maakt het wel uitdagend. Mijn favoriete pand? Drift 9! Daar ben ik ingewerkt. Dat heeft toch iets bijzonders. De medewerkers daar waren heel aardig, openhartig. Het voelde speciaal.”

Facebook

“Sinds ik hier werk, ben ik me gaan verdiepen in de gebouwen van de universiteit. Elk pand heeft z’n eigen verhaal. Zoals de bieb, die ooit van Napoleon is geweest. Dat besefte ik me niet voordat ik hier kwam, terwijl ik een echte Utrechtse ben! Ik ben wel trots dat ik in zulke mooie gebouwen werk, heb net nog een foto op facebook gezet van de voorkant van een pand aan het Janskerkhof. Mijn man reageerde gelijk: ‘heel mooi pand, maar moet jij niet binnen zitten?’

“Voor het lustrum heb ik zo’n 15.000 foldertjes gevouwen en op de post gedaan! Mijn collega was er mee bezig, en ik werd net door haar ingewerkt. Meehelpen dus! Verder waren de lasers op de Dom heel erg mooi. Ik zat eerst in De Uithof, waar die lampen stonden. En een paar dagen later was ik Achter de Sint Pieter; als je dan in de tuin ging staan, stond je er recht onder. Ik stond te smilen toen ik dat zag.”

Drift 9

“De studenten zijn overal hetzelfde, maar op Drift 9, waar ik het meeste zit, ken ik ze beter. Dan groet je elkaar. Bij andere panden lopen ze soms gewoon door. Dat is minder sociaal. Maar dat is iets anders dan asociaal! Ik ben gek op jonge mensen hoor. Ik ben sowieso gek op mensen!

“Elk gebouw heeft wel een apart iemand. Ik heb een collega, die is nog van de oude stempel. Die bewaart altijd foldertjes van masseurs voor als iemand rugklachten krijgt. Dan zeg ik: ‘daar heb je internet voor hoor!’ Maar ze meent het goed, ze is het moedertje van het pand waar ze zit. En op Drift 9 werkt een oudere meneer, die altijd de hal komt binnenlopen met zijn fietshelm nog op. Dat is ook leuk om te zien. Ik kan in elk gebouw zo de markante figuren aanwijzen.”

Thijs Kuipers en Hans Schouwenburg

Tags: obp | lustrum

Advertentie