De schijnwerpers op Diergeneeskunde

Petra Boon is communicatiemedewerker van de faculteit Diergeneeskunde en helpt mee met het organiseren van de open dag van verschillende klinieken van de faculteit. Wat is er op 18 juni te beleven rondom de Yalelaan.

Vanaf de feestelijke Dies op 25 maart tot het festival van de beschaving op 18 juni, de Universiteit Utrecht viert haar lustrum en doet dit grondig. Iedere dag een evenement van de tuin tot in de muziek, van workshop tot picknick, van sociaal tot cultureel, er is voor de medewerkers van de UU volop te kiezen.

Diergeneeskunde heeft haar eigen mijlpalen. En daarom gaan de medewerkers van de klinieken Gezelschapsdieren en Paard rond de tafel zitten en aan de slag om de Opendag [18/6/2011] op te tuigen. Diergeneeskunde was één van de eerste departementen die op De Uithof neerstreek zo’n 50 jaar geleden. Nu na een grondige renovatie van gebouwen gaan de deuren open om de nieuwe klinieken aan het publiek te tonen. Ik werk hier aan mee als een klein radertje bij de afdeling communicatie.  Aan tafel in de diverse overleggen zie je de medewerkers onderhandelen, enthousiast worden en de dag op poten zetten. En wat kunnen ze fantastisch leuke dingen laten zien! In de klinieken, de speciale ruimtes bijvoorbeeld de operatiekamers, het natte lab en de intensive care. Ook de apparaten worden uit de kast gehaald. Soms in actieve vorm en soms met een mooi videobeeld. Hetzelfde geldt voor de dieren. De pony dokter met shetlander Anky en ook als klap op de vuurpijl mag Billie zijn ding doen. En Billie is de “huis”dekhengst bij Paard.

Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar vroeger liep ooit de hond onder de kar van de melkboer. Hond ziek? Dan nieuwe hond. Nu volgt er bij een kwakkelende hond een uitgebreid medisch onderzoek, een operatie of zelfs een bestraling. De maatschappij verandert en de dierenarts verandert mee. Ik heb een mooie tekst van Peter Koolmees hierover gelezen wat ik echt als eye opener heb ervaren.

Het publiek rondom De Uithof is van harte uitgenodigd om op deze Open-zater-dag rond te kijken in de kliniek van de honden en katten, vogels, bijzondere dieren en bij de klinieken van Paard. Een van de speerpunten van deze dag is de spoedzorg voor gezelschapdieren en paard. Wat te doen bij een ongeval? En wat beslist niet? Stap eens binnen bij een Operatiekamer speciaal voor paarden. En is er ook een uitslaapkamer bij?

Er zijn lezingen over pijnklachten. En in de speciale publiekstent is een snuffelmarkt ingericht. Hier staan veel stands van de speciale afdelingen van de klinieken zoals Vogels en Bijzondere dieren (bijvoorbeeld slangen), de gedragskliniek, vruchtbaarheidsonderzoek, de dikke dierenpoli (Obesipoes), Stichting hulphonden en het laboratorium. Ook is aan de kleintjes gedacht met een speciaal knuffelberenspreekuur, een ponydokter en schminken in hun favoriete dier.

We organiseren het samen en ik geniet van dit werk en zie heel geleidelijk de dag zijn vorm krijgen. Het belooft veel. Ik ben heel benieuwd wat u er van vindt. We hopen van harte dat u langs komt op 18 juni en tussen twee haakjes het document van Peter Koolmees heb ik alvast voor u klaargelegd.

Meer informatie en aanmelden via :www.uu.nl/universiteitskliniek

Advertentie