Planten Botanische Tuinen ongedeerd na De Beschaving

Geen platgetrapte orchideeën of vernielde informatieborden. Wel liggen enkele grasvelden er beroerd bij. Festival de Beschaving verliep zonder noemenswaardige schade aan de Botanische Tuinen.

Arie Oudijk, directeur van de Botanische Tuinen, kijkt tevreden terug op het festival van afgelopen zaterdag, de eerste editie op Fort Hoofddijk in De Uithof. Hoewel bezoekers via smalle en natte paadjes van podium naar podium langs diverse stroken met planten moesten lopen, is er volgens Oudijk vrijwel geen schade aan de aanwezige flora.

De meest kwetsbare delen van de Botanische Tuinen waren tijdens het festival met hekken afgezet voor het publiek om schade te voorkomen. Ook liep personeel van de tuinen tijdens het festival volgens Oudijk corrigerend rond, om planten te beschermen waar nodig. Zo werd de rotstuin op den duur afgesloten omdat er te veel mensen op liepen.

Het festival heeft wel zijn sporen achtergelaten door op de grasvelden waar de podia op stonden, vertelt Oudijk. Door het op-en afbouwen van de podia, en door de slechte weersomstandigheden is er een stuk minder groen te zien. “Maar er is geen onherstelbare schade”, aldus Oudijk. “Een paar keer maaien en alles is weer in orde.”

Dag gesloten
De Botanische Tuinen hoefde maar een dag te sluiten voor de reguliere bezoekers: de zaterdag van het festival. Zondag waren de Botanische Tuinen weer open voor groenliefhebbers. Her en der staan wel nog hekken en ander materiaal van het festival. Oudijk verwacht dat dinsdagavond alles van het festival is opgeruimd.

Wat Oudijk betreft staan alle lichten op groen om De Beschaving volgend jaar nogmaals in de Botanische Tuinen te organiseren. Het is de bedoeling om het festival ook de komende twee jaar te laten plaatsvinden in de Botanische Tuinen.

Advertentie