De UU-student als dj: 'Je moet steeds de sfeer in de zaal peilen'

'Zodra ik mijn koptelefoon opzet, zit ik in de flow.'

Een koptelefoon op je hoofd, muziek in je oren en een dansende menigte voor je neus. Een studentenbijbaan als dj klinkt voor de meeste mensen behoorlijk rock ’n roll. "Met Het is een nacht brult iedereen gegarandeerd keihard mee."

“Zodra ik mijn koptelefoon opzet, zit ik in de flow. Ik ga zo op in de muziek dat ik niet meer voel of ik naar de wc moet of honger heb. Een oogwenk later springen de lichten aan en is de nacht voorbij.” Zo ziet de gemiddelde werkdag eruit van student Digitale Cultuur en Nieuwe Media Annemarie (DJ St. Jago). De UU’er verdient haar geld als dj, net als student Muziekwetenschap Menno (DJ Menno de Meester), student Neuropsychologie Duncan (DJ Dinky Duncan) en student Rechtsgeleerdheid Thomas (DJ Thom Hoeben).

Het werk brengt je overal, zelfs over de grens
Van studentenfeesten in Utrechtse discotheken zoals Tivoli en Ekko, tot festivals en besloten gelegenheden in uithoeken van het land: de dj’s werken overal. Ze steken zelfs de landsgrens over voor hun baan. Thomas: “Ik draaide laatst in Hannover, en pak binnenkort mijn tassen om in Polen te werken.” Ook Menno reist voor zijn werk naar het buitenland. “Ik ben vaak dj geweest op studentenfeestjes, zelfs in Berlijn en België.”

Het vele reizen is bijzonder, vindt Menno. “Je komt op unieke plaatsen. Ik heb laatst gedraaid in de Domkerk en in de tuinen van Paleis Soestdijk en een tijdje geleden tijdens een verjaardagsfeest in Zeeland. Soms bezoek ik drie verschillende plaatsen in één weekend. Het is nooit saai.”

Al is touren een avontuur, het is niet altijd het fijnste aspect van het werk, weet Annemarie. “Ooit moest ik ’s avonds naar het café van oud-voetballer Marc Overmars in Epe. Ik reed over een onverlichte snelweg door de bossen, in een slakkengangetje en met mijn handen om het stuur geklemd omdat ik doodsbang was dat ik een overstekend hert op mijn auto zou krijgen. Later doemde een kroeg op waar buiten een bordje hing met Tonight female DJ St. Jago. Ik was opgelucht dat ik de bewoonde wereld had bereikt.”

De mooiste dag van iemands leven
Feesten bestaan in alle soorten en maten. Hoewel veel dj’s de grootste kick krijgen van een massapubliek dat uit zijn dak gaat, kiezen sommigen er juist voor om te werken tijdens kleinschalige gelegenheden. Duncan bijvoorbeeld, die platen draait tijdens bruiloften en bedrijfsfeesten als oproepkracht van drive-in discotheek Balthazar.

Bruiloften zijn minder rock ’n roll dan technofestivals, maar wel intiemer, vindt Duncan. “De sfeer is er enorm uitgelaten. Alle gasten trouwen een beetje mee met het bruidspaar, ze dansen en drinken tot ze er bijna letterlijk bij neervallen. Ik vind het een eer om onderdeel uit te maken van de mooiste dag van het leven van twee mensen.”

Je moet steeds de sfeer in de zaal peilen
Wie denkt dat het werk als dj makkelijk is, heeft het volgens de dj’s zelf helemaal mis. Je moet bijvoorbeeld voortdurend alert zijn. Annemarie: “Je moet de techniek van het platen draaien beheersen en daarnaast steeds de sfeer in de zaal peilen.”

Merk je bijvoorbeeld dat een feestje doodbloedt, dan grijp je in. Het beste ingrediënt daarvoor? “Ik zet meteen een andere plaat op”, zegt Menno. Welke, dat verschilt per doelgroep. Wil je studenten tot leven wekken, dan boek je gegarandeerd succes met een foute klassieker zoals I will survive of Het is een nacht, tipt Annemarie. “Dan brult iedereen keihard mee”.

Mochten de trucjes niet werken en het feest is saai, dan is dat geen afgang, weet Duncan. “Soms is het gewoon te warm of laat op de avond, dan kan je mensen niet aan hun haren naar de dansvloer trekken. Ik kan ze alleen een leuke avond bezorgen als ze die zelf ook willen.”

Rock ’n roll als in drank & drugs
Waar je als dj voor moet oppassen, zijn drank en drugs. Ze worden ermee omringd en dat is gezellig, maar soms ook lastig. Thomas merkte dat afgelopen Tweede Kerstdag, toen hij direct na een gigantisch kerstdiner aan de bak moest. De organisatie had extra veel drank in mijn dj-booth neergezet omdat het een feestdag was. “Alcohol en kerstkalkoen bleken een dramatische combinatie, ik was zó misselijk dat ik alleen maar focuste op niet moeten overgeven.”

Drugs kunnen ook voor enge situaties zorgen, heeft Annemarie gemerkt. Toen ze op een avond nietsvermoedend stond te draaien, proefde ze dat haar wijn zout smaakte. Toch zocht ze er niets achter en nam een paar slokken. “Plotseling raakte ik compleet van slag. Ik zag wazig, mijn mond begon te trekken, geluiden drongen niet meer tot me door. Zwalkend ben ik naar huis gefietst.” Achteraf begreep ze dat er GHB in het spel was en sindsdien verliest ze haar drankjes niet meer uit het oog.

Het informele circuit moet een dj aan werk helpen
Om werk te vinden, is netwerken belangrijk. De dj’s spreken of bazen en werknemers van kroegen aan en vragen of ze ook eens een plaat mogen draaien. Ook meedoen aan wedstrijden kan een dj-carrière een zetje geven. Menno won de Rauw DJ-contest, mede dankzij zijn originele muziekkeuze.

“Op internet had ik de complete versie gevonden van het nummer Get Lucky van Daft Punk, een hit die destijds nog niet was uitgebracht. Mijn primeur verraste de jury”, zegt hij. Sindsdien kon hij aan de slag bij Rauw-feesten in Tivoli waardoor zijn netwerk snel uitbreidde.

Op een dag breek ik door
Hoewel ze dankbaar zijn dat ze nu zoveel kunnen werken, zijn de dj’s zich ervan bewust dat ze misschien niet de nieuwe Armin van Buuren zullen worden. Toch hoopt Menno dat hij fulltime dj kan blijven. “Ik zou niet weten wat ik liever zou doen”, zegt hij. Hij heeft sinds vijf jaar een eigen bedrijf en leert steeds beter hoe hij muziek kan produceren, mede dankzij de kennis van muziektheorie die hij tijdens zijn studie heeft opgedaan.

Op een dag breekt hij door, denkt hij. “Hopelijk heb ik binnenkort een paar succesvolle producties, en sta ik binnen een paar jaar op Lowlands.”

Benieuwd naar de muziek van de DJ’s? Luister hier naar de muziek van Thomas LINK https://soundcloud.com/thom-hoeben, Menno LINK http://soundcloud.com/mennodemeester en Annemarie, https://soundcloud.com/stjago. Duncan produceert geen eigen muziek.

 

Advertentie