Student in de horeca: van culinaire gerechten tot patat

Wat hebben een frietbakker in een snackbar, een kok in een eetwinkel en een serveerster in een tapasrestaurant gemeen? Ze zijn allen student aan de UU. "Frituren is een eitje."

Kok in een chique take-away

Wie: Joshua, masterstudent Neuropsychologie 
Werkt bij: eetwinkel Gastmaal en de Tafel                 

Wat is een eetwinkel?
“Onze winkel is een soort chique take-away, je kunt er maaltijden afhalen met de kwaliteit van een restaurant en biologische ingrediënten. We verkopen bijvoorbeeld hapjes, hoofdgerechten en desserts.”

Wat houdt jouw werk in?
“Ik werk als kok, maar sta daarnaast ook wel eens achter de kassa of af te wassen. Je bent een manusje van alles in zo’n kleinschalige winkel.”

Is het stressvol werk in de keuken?
“Het scheelt tijd dat ik alles klaarmaak voordat we opengaan. Als klanten hun maaltijd bestellen, hoef ik geen nieuw stuk vlees te braden. Koken zonder stress; ideaal.”

De gemiddelde student vindt pasta met tomatensaus een culinair hoogstandje. Hoe lukt het jou om kwaliteitsgerechten te maken?
“Je leert door het te doen. Ervaring deed ik al op tijdens mijn middelbare schooltijd, als kok in een restaurant. Daarnaast functioneer ik het beste als ik het kookboek wegleg en mijn voelspriet gebruik.”

“Als je op basis van je gevoel experimenteert, bijvoorbeeld door nieuwe kruidencombinaties uit te proberen, ontdek je wat werkt. Je leert bijvoorbeeld dat suiker in een hartig gerecht- of juist zout in een zoet gerecht, de smaak volledig kan maken. Suiker kun je trouwens ook gebruiken om uitgeschoten peper te verbloemen, handig om te weten.”

Krijg je reacties van klanten?
“We hebben een schare vaste klanten, het handige is dat zij merken wanneer ik een recept verander. ‘Vandaag is het pittiger, dat is lekker’, zeggen ze bijvoorbeeld. Dan weet ik dat de verandering bevalt.”

Heeft het werk nadelen?
“In een kleine winkel werk je met weinig man. Wordt het onverwachts druk, dan moet je overal inspringen; ooit runde ik in mijn eentje de winkel. Ik kookte, rekende af en waste af. Hard werken.”

Wie zou je deze baan aanraden?
“Studenten die graag een duizendpoot zijn. In een normaal restaurant ben je kok óf serveerser, maar hier gaat een kassamedewerker als het rustig is gewoon even groenten snijden.”


Serveerster van tapas in hippe buurt

Wie: Jeline, bachelorstudent Biologie
Werkt bij: Aziatisch tapasrestaurant LE:EN

Wat houdt je werk in?
“Als serveerster wijs ik gasten hun tafels toe, neem hun bestellingen op, houd hun drankjes in de gaten, breng vieze borden naar de keuken en reken af.”

Je moet van alles tegelijk doen, gaat dat weleens mis?
“Ik vergeet wel eens bestellingen als het druk is. Als mensen roepen welk drankje ze willen en mijn dienblad vol is, kan ik het niet opschrijven en vergeet ik het. Maar meestal maken gasten er geen probleem van, en als er echt iets is misgegaan, bied ik ze een gratis kopje koffie aan.”

Hoe ervaar je het contact met klanten?
“Tevreden klanten maken mij ook blij. Vooral groepsgezelschappen, bijvoorbeeld mensen die een personeelsfeest vieren, zijn dankbare gasten. In die groepen is de sfeer meestal uitgelaten, ze hebben een leuke dag gehad en kennen elkaar goed. Er wordt gelachen, ze kletsen met het personeel en bieden ons zelfs wel eens een hapje aan. Dan vliegt de tijd.”

Wanneer duurt een avond juist lang?
“Als het rustig is, kijk ik voortdurend op de klok. Ik wil productief zijn en klanten bedienen, dat geeft een kick, anders verveel ik me.”

Het gerucht gaat dat je heel veel verdient in een restaurant, omdat je zoveel fooien krijgt. Klopt dat?
“Toen ik vroeger in een restaurant werkte, kreeg ik weleens meer fooi dan salaris, want daar kreeg je alle fooi van de gast die jij had bediend. Hier verdelen we de fooien over het personeel van die avond, relatief naar het aantal gewerkte uren. Dat vind ik eerlijk: de kok werkt even hard als de serveerster.”

Wie raad je deze baan aan?
“Studenten die in de avonden willen werken, bereid zijn om hard te werken, graag contact hebben met mensen en een prima, gemiddeld salaris zoeken. Of ik me daarin herken? Zeker, ik blijf nog wel een paar jaar hangen.”


Bakker van patat op het Centraal Station

Wie: Dennis, bachelorstudent Journalistiek
Werkt bij: snackbar Smullers

Wat houdt je werk in?
“De ene keer sta ik achter de kassa, de andere keer in de keuken. Dan bak ik burgers of frituur ik snacks en patat.”

Is het zwaar werk?
“Frituren is een eitje: het apparaat piept als ik de snacks moet schudden en nog een keer als ze eruit moeten. Ingewikkeld werk is het dus niet, maar het kan wel intensief zijn. Tijdens de spits loopt de rij soms door tot ver buiten de snackbar, dan ren ik me een slag in de rondte. We zijn met weinig personeel; goedkoop voor het bedrijf, maar vermoeiend voor ons.”

Heb je wel tijd voor contact met klanten?
“Voor gezellige praatjes hebben klanten teveel haast. De meeste klanten willen zo snel mogelijk naar hun trein: frietje betalen en wegwezen.”

Vind je snacks zelf nog wel lekker?
“Ik blijf er gek op; frustrerend als je de snacks voortdurend ziet, maar er niets van mag eten. Daarom steekt bijna elke medewerker soms stiekem een frietje in zijn mond. Gelukkig kom ik niet snel aan, een paar collega’s hebben wel een onmiskenbaar frituurbuikje.“

Hoe erg is de frituurlucht?
“De geur is niet te harden. Na het werk schaam ik me kapot als ik in de trein naar mijn huis in Overvecht zit. Gehuld in een walm van frituurlucht, ik duik weg in een hoekje om mijn medereizigers tegen de stank te beschermen.”

Heeft het werk voordelen?
“Ik krijg korting in alle eetgelegenheden op het station. En ik werk met mensen die ik tijdens mijn studie niet zou ontmoeten; naast studenten werken er bijvoorbeeld oudere fulltimers en soms iemand uit de reclassering. Dat verbreedt je wereld.”

Wie zou je deze bijbaan aanraden?
“Studenten die niet bang zijn om hun handen vies te maken en zich durven in te spannen. De flexibele openingstijden zijn handig, je kunt zowel overdag als ’s avonds werken. Rijk word je er niet van, ik krijg het minimumloon.”

Advertentie