UU-student tussen opwindende lingerie: ‘Heb je zin in een triootje?’

Gasten met SM-tepelklemmen en halsbanden om. UU-student Petra (21)  komt ze regelmatig tegen tijdens haar werk. Ze verkoopt lingerie op de Kamasutra Erotische Lifestylebeurs in de Jaarbeurs Utrecht.

Wat is de Kamasutrabeurs?
“Sinds drie jaar ben ik verkoopster bij een lingeriestand op de Kamasutrabeurs. Op de beurs kan je van alles dat met seks en seksualiteit te maken heeft, zien, doen en kopen. De beurs is er twee weekenden per jaar in Jaarbeurs Utrecht.”

Wat voor soort lingerie verkoop je?
Onze stand staat er elke editie. We verkopen een breed assortiment aan lingerie voor mannen en vrouwen. Van normaal ondergoed tot ondeugende producten zoals slipjes met open kruis, gehaakte jurkjes en ondergoed met kralen aan de onderkant om een vrouw op te winden tijdens het voorspel.”

Wat voor taken heb je?
“Als verkoopster zorg ik dat de rekken goed gevuld zijn, let ik op dat er niets gestolen wordt en help ik klanten. Ik adviseer ze over de pasvorm of ik geef ze tips over de producten. Ik vertel ze bijvoorbeeld dat het ondergoed met kralen wel geschikt is om in bed te dragen, maar niet om mee naar de supermarkt te fietsen.”

Hoe kom je aan deze bijbaan?
“Een familielid van mij runt de stand en vroeg me toen ik 18 was of ik zin had om een keer te komen helpen. Het leek me gezellig om samen te werken en het salaris was prima, ik hoefde een maand lang niet te werken dankzij het enorme bedrag dat ik kreeg voor drie dagen bikkelen op de beurs. Het werk beviel zo goed dat ik binnenkort voor de zesde keer aan de slag ga: tijdens de voorjaarseditie die op vrijdag 31 januari begint en loopt tot en met zondag 2 februari.”

Zie je shockerende taferelen op de beurs?
“Natuurlijk zie je er dingen die je niet op straat tegenkomt. Zo staat tegenover onze stand een groot bed waarop bezoekers kunnen uitrusten. Ze mogen er alles met elkaar doen wat ze willen en anderen kunnen vragen of ze mee mogen doen. Ach, ik ben eraan gewend geraakt. Het is mooi dat de beurs laat zien dat seks en seksualiteit normaal zijn en dat het niet gek is om je lichaam te laten zien als je dat wilt.

“Waar ik wel van blijf opkijken is het SM-gedeelte, een ruimte van de beurs waar shows worden gegeven op het gebied van SM. Waarom willen mensen naakt worden opgehangen aan hun voeten, zweepslagen krijgen of worden bedruppeld met warm kaarsvet? Ik snap niet dat dit opwindend is. Het SM-gedeelte is naast het voor mij dichtstbijzijnde toilet, maar ik loop een blokje om als ik moet plassen.”

Krijg je wel eens bijzondere verzoeken van klanten?
“Ja, ik krijg regelmatig persoonlijke vragen van bezoekers. Hoe laat ben je klaar met werken? Ga je straks mee naar de hotelkamer? Zin in een triootje? Zou je deze lingerie opwindend vinden als ik je partner was? Vaak red ik me uit deze situaties met een gevat antwoord. Er zijn ook ouders die mijn advies vragen als ze lingerie voor hun kind willen kopen: ik ben jongste verkoopster.”

Wat vinden je vrienden ervan dat je op een erotische beurs werkt?
Mijn vrienden vinden het grappig als ik vertel wat ik doe en vragen dan wat ik er zie en meemaak. Ik heb sommigen van hen zelfs geholpen aan een baantje bij de beurs, omdat de organisatie vroeg of ik nog mensen kende die wilden helpen. Een vriendin kondigt nu bijvoorbeeld de lesbische seksshow aan. De meeste klussen bij de beurs verlopen via-via, er staan geen vacatures van op internet.”

Hoe zien de bezoekers eruit?
“Zo’n 10 procent van de bezoekers is apart gekleed. Zo zie je mannen paraderen op hoge hakken en in strakke onderbroekjes en vrouwen, maar ook mannen, met tepelklemmen. Maar de meerderheid van de bezoekers ziet eruit als je buurman of –vrouw. Zo spreek ik wel eens oudere vrouwen die normaal Bridget Jones-achtige onderbroeken dragen en voor de afwisseling een sexy slipje kopen.”

Zie je ook studenten op de beurs?
“Ja, ik zie vaak groepen vrienden of jonge stelletjes van mijn leeftijd, vooral op vrijdagavond. Voor hen is de beurs een gezellige avondbesteding. Toch zijn de meeste bezoekers ouder. De beurs is duur. De toegangsprijs is ongeveer 20 euro en veel shows kosten ook geld. Dat hebben studenten er misschien niet voor over.”

Heb je nog een tip voor studenten die wel naar KSA gaan?
“Laat je niet tegenhouden door je eerste indruk als je binnenkomt. Eerst kan het ongemakkelijk of lachwekkend zijn als je bijvoorbeeld iemand ziet lopen die slechts een halsband draagt, maar een uur later ben je dat gewend. Dan kijk je niet meer naar het uiterlijk van de mensen, maar stel je vragen over de vibrators, dildo’s of andere speeltjes. Ik denk dat er best wat studenten zijn die een seksspeeltje hebben of willen. Wees verder niet bang dat je wordt gefotografeerd of gefilmd, want dat is verboden.”

Wist je dat…


1. …er elk jaar een spraakmakende artiest te gast is op de beurs? Vorig jaar was dit de Australiër Tim Patch die met zijn geslachtsdeel kunstwerken schildert.

2….je live toeschouwer kunt zijn van een seksshow van de meiden en jongens van pornoactrice Kim Holland? In het Meiden van Holland Theater geven de meiden en mannen van Kim Holland ieder uur opwindende shows weg. Kim zelf is ook er ook bij.
 


Noot: De naam Petra is gefingeerd. De studente volgt een opleiding aan de faculteit Sociale Wetenschappen maar wil liever niet vertellen wat ze precies studeert. “Ik hang mijn bijbaan niet aan de grote klok, omdat potentiële werkgevers misschien verkeerde associaties hebben met de beurs. Dat kan mijn carrière in de weg staan.”

Advertentie