'Volle bar en gave dj, daar doe ik het voor'

Corpsleden houden al jaren eigen studentendiscotheek draaiende. Philip (l) en Cos vertellen wat dat betekent.

De Woolloomooloo wordt gerund door studenten. DUB vraagt twee van de vier bestuursleden van de grootste studentendiscotheek van Nederland hoe ze het succes van de disco weten te handhaven en daarnaast nog weten te studeren.

Welke Utrechtse student heeft nog nooit een voet in de disco van studentenvereniging het USC gezet? De disco bestaat sinds 1970 en zit deels in een bunker gebouwd door de Duitse bezetter. De Woo wordt gerund door leden van het corps. Elk jaar treedt een nieuw bestuur aan. Bestuursleden Philip (vice-president) en Cos (fiscus) helpen nu de Woo te runnen. Philip rondde in januari de bachelor Rechtsgeleerdheid af in Utrecht en Cos is bachelorstudent Geschiedenis aan de UU en volgt ook nog Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit. Philip en Cos gieten koffie in een plastic bierbekertje en nemen DUB mee naar het zonnige dakterras.

Wanneer dachten jullie: ik wil de Woo runnen?
“Op Koninginnedag 2013 was er een bepalend moment. Op het Janskerkhof was het evenement Beat-rix in volle gang en wij hadden dit feest met vijf jongens georganiseerd. Met deze commissie stonden we op het podium en keken naar een uitzinnige menigte. Het voelde zo goed dat het feest een succes was geworden. ‘Dit zouden we een heel jaar lang willen doen’, dachten we opeens. Een wens die werkelijkheid werd, want een maand later werden we gevraagd om in het bestuur van de Woo te komen.”

Wat doen jullie zoal in dit kantoor?
Beiden: “We zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse dingen die het runnen van een discotheek met zich meebrengt, daarnaast bereiden we de grote evenementen voor, zoals de UIT, Kerst en Oud & Nieuw, de verjaardag van de Woo - Night of The Kangaroos - in maart en Koninginnedag. Verder ontwikkelen we nieuwe concepten. Denk aan de College Tour, een nieuwe reeks themafeesten die we lanceren in samenwerking met verschillende studieverenigingen in Utrecht. De eerste editie was dit voorjaar op 24 april. We willen die verenigingen een plek geven waar zij het hele jaar door evenementen kunnen organiseren. Elke editie van de Tour bevat een thema en de studieverenigingen mogen zelf bepalen hoe ze het feest inrichten.”

En welke taken horen bij jullie specifieke functies?
Cos: “Als fiscus beheer ik de financiën van de Woo. Ik maak bijvoorbeeld een begroting van de verschillende budgetten en houd de inkomsten en uitgaven bij, net zoals de winst aan het einde van het jaar.” Philip: “Kortom, als ik zeg dat ik een vlammenwerper of een olifant in de Woo wil, kijkt Cos of dit financieel mogelijk is.”

Philip: “Als vice-president ben ik verantwoordelijk voor de marketing en promotie en organiseer de zaalverhuur. Verder plan ik de evenementen in, onderhoud ik contact met de drankleveranciers en optimaliseer ik samen met de president het veiligheidsplan.”  Cos: “En je hebt contact met goede doelen.” Philip legt uit: “Afgelopen jaar hebben we ruim 4000 euro gedoneerd aan KWF Kankerbestrijding.”

Na een lange werkdag duik je de disco in met een biertje?
“Nee, want twee tot drie keer per week zijn twee bestuursleden eindverantwoordelijk in de disco. Op zo’n avond geven we leiding aan zo’n 12 man personeel, we sturen de tappers, dj’s en de beveiliging aan. Dan zijn we trouwens nuchter, want we moeten alert zijn.”

Bestuur zijn is dus een hele kluif, krijg je ervoor betaald?
“Nee, we betalen alles zelf. Van de koffie achter het bureau tot een vakantie met het bestuur.”

Wat is voor jullie het meest bijzondere moment tot nu toe?
Philip: “Het is midden in de nacht en ik ben eindverantwoordelijk. Ik zie een volle bar, er staat een gave dj te draaien en er zijn geen incidenten. De avond verloopt vlekkeloos, en ik denk alleen maar: ‘hier doe ik het voor’.” Cos knikt beamend. “Ik loop de hele nacht alleen maar blije gezichten af. De waardering van gasten, klanten en personeel zijn even belonend als een salaris.”

Bestuurslid zijn is een verantwoordelijke taak, hoe zijn jullie geselecteerd?
“We zijn gevraagd door het vorige bestuur, alleen USC-leden worden geselecteerd en wij werkten al langer als tappers. Toen we gevraagd werden, waren we meteen enthousiast. Het leek ons fantastisch en leerzaam een club te runnen, hier kan alles en is niets te gek. Wel hebben we met onze ouders gepraat om op een rijtje te zetten wat we wilden en verwachtten.”

Cos: “En ik moest de aanpak van mijn studies plannen. Ik houd minder tijd over voor studeren, maar dat neem ik zonder problemen voor lief. Na drie jaar blokken mag het best een jaar wat rustiger aan.”

Is bestuurservaring handig voor je cv?
Cos: “Ja, ik doe praktijkervaring op en mijn kennis blijft beter hangen wanneer ik ermee gewerkt heb, dan wanneer ik er alleen een tentamen over maak.” Philip: “We krijgen te maken met alle facetten van een bedrijf, zoals verantwoordelijk zijn voor de veiligheid, contact met de gemeente, marketing, onderhoud van het pand en personeel. In de studieboeken staat niet hoe je dat allemaal moet aanpakken en ik vind het leerzaam om dat zo geslaagd mogelijk vorm te geven.”

Cos: “Ook leer ik hier goed samen te werken. Tijdens je studie ben je vooral met jezelf bezig, hier moet je opeens intensief met anderen afstemmen, zoals met de gemeente, verhuur, met de politie en met de andere bestuursleden.”

Over studeren gesproken: Cos, heb je nog tijd voor je studie?
Cos: “Nauwelijks. Ik blijf ingeschreven staan voor beide studies, maar volg dit collegejaar geen vakken van Geschiedenis. Wel volg ik een paar vakken van Bedrijfskunde vanaf januari, tot die tijd is het bestuur te hectisch.” Philip: “Het is vermoeiend werk, ik slaap nu gemiddeld vijf of zes uur per nacht.” Cos: “Toch verwacht ik geen problemen als ik vroeg naar college moet na een nacht werken. ’s Ochtends ben ik altijd fit, dus ik loop gewoon in één keer door vanaf de Woo naar de collegezaal.”

Weetjes over… de Woo

1. Iedere student van 18+ is welkom, ook als je geen lid bent van een vereniging.

2. Bier en fris zijn €1,25.

3. De veelbesproken ‘Apenrots’ is niet meer dan een podium waar je op kunt dansen.

4. De Woo was de eerste discotheek in Utrecht met ongelimiteerde openingstijden.

5. De deur sluit niet tijdens een evenement, gasten kunnen op elk moment nog naar binnen.

6. Een van de medewerkers is Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Horecaportier Fred Prang werkt er sinds 1973 en kreeg in 2004 een koninklijke onderscheiding vanwege zijn lange staat van dienst.

7. Een gedeelte van de disco deed dienst als bunker tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Advertentie