‘Als je zelf geen zin hebt, slaapt je groepje gauw’

Of de UIT-lopers zich hebben vermaakt de afgelopen dagen, hangt voor een groot deel af van twee mensen: de mentoren. DUB sprak met  het koppel Lianne (21) en Marieke (19), beiden lid van Navigator Studentenvereniging Utrecht (NSU)

Omschrijving van de 'mama’s' door het groepje:
“De meest gestoorde en energieke mentoren die hier rondlopen.”

Meiden, waarom zijn jullie zo gestoord?
Lianne lachend: “Zeggen ze dat? Het valt toch wel mee met onze gekheid?” Marieke: “Nou, jij hebt wel een optreden gegeven, bedenk ik me nu. Dat was best gek.” Lianne: “Ach, dat viel mee. Ik deed gewoon een kikker na op straat.’ Marieke: “En we gooien graag met bier naar elkaar. Als de een naar de ander gooit, dan moet de ander wel teruggooien en dat gebeurt geregeld.”

Wat is het geheim van een goed geolied mentorkoppel?
“Je moet het met elkaar kunnen vinden, want dan geniet je en dat straal je uit naar je groepsgenoten. Vooral in het begin merk je dat eerstejaars nog weinig initiatief tonen en dat het echt van jou als mentor uit moet gaan. Het scheelt dan als je het goede voorbeeld geeft door lol te maken samen.” Lianne: “En je moet goed opletten dat iedereen het naar z’n zin heeft en het in de gaten hebben als er iets aan de hand is. Dat is je verantwoordelijkheid.”
Marieke: “Wat ik ook belangrijk vind, is dat je continu gedreven bent er het beste van te maken. Als je zelf geen zin hebt, slaapt je groepje ook al gauw.”

Was het moeilijk altijd energie uit te stralen?
Lianne: “Best wel. Dat vond ik het enige pittige aan de UIT: de ochtenden. ’s Nachts iedereen meetrekken is gemakkelijk, maar probeer je groepje ’s ochtends maar eens fit te houden terwijl je zelf nauwelijks hebt geslapen. Het is lastig dan wakker te blijven. Marieke: “Ik val overal vanzelf in slaap als er niet tegen me gepraat wordt. Ik moet dus de hele dag blijven praten en dan gaat het goed.”

Wat waren de mooiste momenten?
Lianne: “Dinsdagochtend hebben we helium-karaoke gezongen. Daar stonden we dan, met piepende stemmetjes liedjes van Queen te zingen. De rest van de groepjes zat er best brak bij, maar wij hadden er zin in. Ook denken we met een glimlach terug aan woensdagavond, toen we vooraan stonden bij de Sing-a-Long. Ik keek om en zag iedereen van ons groepje uit volle borst meezingen met de liedjes. Toen dacht ik opeens: eigenlijk hebben we echt een topweek.”

Advertentie