1 April: tijdregistratie en caffeïnevrije koffie

In Amelisweerd is een wolf gespot...

Krijgen we écht tijdregistratie? Een mail die de ronde deed bij de facilitair medewerkers van de UU zorgde voor behoorlijk wat ophef. Hoe UU’ers woensdag voor het lapje en in het ootje werden genomen.

Medewerkers van het Facilitair Service Centrum wisten het woensdagmiddag nog steeds niet. Wat moesten ze met de mail die het management vrijdag verspreidde? Grap of werkelijkheid? Nerveuze leden van de dienstraad stonden onderling in contact.

Het bericht (pdf) kondigt een proef met aanwezigheidsregistratie aan. De pilot is “met ingang van het tweede kwartaal” van kracht. Een fragment:

"Het enige dat je als medewerker moet doen is (…) dagelijks bij aankomst en vertrek even je pas aanbieden bij de kaartlezer. ( …) Vooralsnog is het niet de bedoeling dat ook tussentijdse bewegingen (bijv. van het ene naar het andere gebouw) worden geregistreerd. Wellicht is dit na analyse van de eerste resultaten toch gewenst. Insteek is om het voor nu zo laagdrempelig te houden als mogelijk is."

Dat medewerkers twijfelen, komt vooral omdat zij weten dat er gewerkt wordt aan een alternatief voor het bestaande systeem van XS-kaarten. Vooralsnog is alleen bekend dat de nieuwe kaarten de toegangsrechten tot gebouwen en ook tot specifieke afdelingen moeten gaan regelen. Maar je weet nooit wat zo’n kaart straks nog meer kan. En dat tijdelijke registratieapparaat op de gang ziet er wel heel echt uit.

Bsa, ja, ja, ja
De universiteit moet strenger zijn voor luie studenten. Dat vinden studenten van de Uraad. Tenminste, dat zeggen ze in een artikel dat DUB woensdag plaatste. Er moet een bindend studieadvies komen in het tweede jaar en anders een verhoging van het bsa in het eerste jaar naar 60 studiepunten? Getuige de reacties op het artikel nemen veel lezers het verhaal veel te serieus.

Eén kopje decaf
Deze maand alleen cafeïnevrije koffie. Wie gebruik maakt van de koffieautomaten in het Bestuursgebouw las vandaag die tekst op de apparaten. Geintje van “de projectgroep Vitaliteit” die graag wil dat medewerkers fysiek en mentaal gezonder worden. Onderzoek wijst uit dat consumptie van meer dan 300 milligram cafeïne het maximum is als men de eigen gezondheid niet wil schaden, zo is in een toelichting op intranet te lezen. Dat komt neer op twee koppen, een hoeveelheid die een doorsnee UU’er voor 9 uur ’s ochtends al achter de kiezen heeft.

Scheeftuinieren
Ondertussen werd directeur Joop Kessels van de Bestuursdienst bijna het slachtoffer van nieuw gemeentelijk beleid dat ‘scheeftuinieren’ moet tegengaan. Kessels, fervent volkstuinier, ontving een officieel schrijven van de gemeente waarin hem werd gesommeerd binnen tien dagen na dagtekening (1 april) twee percelen ter beschikking te stellen aan minder draagkrachtige hobbyisten.

De UBD-directeur had een slecht nachtrust, maar vanochtend kreeg hij te horen dat het om een grap ging. En hij kreeg ook een cadeautje: een modeltuintje met minituintjes van de AH, en een setje handgereedschapjes met scheefgebogen (scheeftuinierende) handvatten. Kessels vond het een goede grap.

De bedenkers van die grap, medewerkers van de HR-afdeling van de UU, moesten vervolgens nog een gemeenteambtenaar te woord staan die not amused was over het misbruik van het vertrouwen van Kessels in overheidsinstanties.

Dolfje Amelisweerdwolfje
Verder was het ook oppassen voor diegenen die zich buiten de bebouwde kom van De Uithof waagde. De gemeente Utrecht maakte woensdagochtend vroeg al bekend dat er een wolf was gespot op het landgoed van Amelisweerd.

Buiten Utrecht lieten de actievoerders in het Amsterdamse Maagdenhuis weten dat de bezetting van het Maagdenhuis is overgenomen door beroepsdemonstranten en krakers. “Het was al langer een hardnekkig gerucht, maar nu is het officieel.”

De kersverse actiegroep De Nieuwe Demonstrant heeft de zes eisen van De Nieuwe Universiteit “in één van de overvolle prullenbakken in het monumentale pand gegooid en vervangen door één enkele eis: studiepuntjes”. Bijkomend voordeel: het bestuur van de Universiteit van Amsterdam kan dan alsnog aan de rendementseisen voldoen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) haakt aan bij het nieuwe leenstelsel voor studenten en kondigt aan te willen fuseren met de Vereniging Basisinkomen. “Een basisinkomen zal er voor zorgen dat studenten geen torenhoge schuld hoeven aan te gaan en zich vooral weer bezig kunnen gaan houden met studeren”, denkt de LSVb.

De redactie van het Nijmeegse Vox brengt ondertussen het opmerkelijke nieuws dat de Radboud Universiteit Nijmegen seks op de campus gaat gedogen en reguleren. Het aantal klachten begint de spuitgaten uit te lopen, verbieden heeft geen zin en daarom zal de universiteit ‘geschikte intieme locaties’ oftewel Radboud relax rooms aanwijzen, waar de kans op ontdekking vrijwel uitgesloten is. De Utrechtse Universiteitsbibliotheek voorzag daar jaren geleden al in.

En dan zijn er nog de verhalen die helemaal geen 1-april grap blijken te zijn. Zo vraagt een Nijmeegse professor zich op Twitter af of de vragen die gesteld worden in het kader van de nationale wetenschapsagenda misschien als grapje bedoeld zijn.

Ook een heel serieus DUB-artikel leidde door de publicatiedatum tot ongelovige reacties. Hoogleraar Leo Lentz pleit daarin voor een negatief bindend studieadvies voor studenten die er niet in slagen fatsoenlijk Nederlands te spreken of te schrijven. De landelijke media hingen bij de Utrechtse perswoordvoerders aan de bel om het verhaal te verifiëren en ook twitteraars vroegen zich af ... 

Advertentie