Aanleg tramlijn naar De Uithof mogelijk een jaar vertraagd

Het Park Plaza Hotel bij de plek waar het ov-viaduct gebouwd moet worden. Foto: Gemeente Utrecht

Het is onzeker of de tram tussen het Centraal Station en De Uithof wel gaat rijden in 2018. Sinds maart ligt de bouw van een ov-viaduct ten westen van het Centraal Station stil door bezwaren van een hotel in de buurt.

Tot oktober blijft de bouwstop waarschijnlijk van kracht. Dan doet de Raad van State een definitieve uitspraak in het geschil tussen de gemeente en het Park Plaza Hotel. De directie van het hotel aan het Westplein tekende begin dit jaar bezwaar aan tegen de bouwplannen vanwege zorgen over hun bereikbaarheid. Tot de Raad van State uitspraak doet mag er niet gebouwd worden.

De aanleg van de Uithoflijn kan door het geschil drie maanden tot een jaar vertraagd worden. De gemeente bekijkt wat voor gevolgen de bouwstop heeft. Overleg met de Project Organisatie Uithoflijn, het Bestuur Regio Utrecht en ProRail moet uitwijzen of tramlijn nog altijd op 1 januari 2018 in gebruik wordt genomen.

De gemeente wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van het viaduct aan de Van Sijpesteijnkade. Daarom vroeg de gemeente onlangs om een opheffing van de bouwstop. Vrijdag verwierp de Raad van State dat verzoek.

Als er niet op 1 oktober kan worden begonnen met de bouw, dan lopen ook de bouwplannen ten oosten van het station en de rest van de Uithoflijn vertraging op. Volgens de gemeente moet namelijk opnieuw overlegd worden met alle betrokken publieke en private partijen, zoals bouwbedrijven.

Advertentie