Actieplan voor promovendi gepresenteerd
Stop het experiment met promotiestudenten, sluit geen dubieuze contracten met hen af en laat ze ook buiten de universiteit werkervaring opdoen: in een vijfpuntenplan roept het Promovendi Netwerk Nederland vandaag op tot actie.
In het actieplan maakt het PNN zich hard voor toekomstige promovendi. Nu zijn de zaken nog goed geregeld, is de gedachte, maar straks ook? Promovendi zouden steeds vaker het kind van de rekening zijn.
De vijf actiepunten worden zaterdag tijdens de National PhD Day gepresenteerd in het Utrechtse Academiegebouw. De belangenorganisatie eist dat het experiment met promotiestudenten wordt gestaakt en verzet zich tegen “dubieuze contracten”. Soms bieden universiteiten promovendi “willens en wetens” contracten aan voor een periode korter dan vier jaar, terwijl dat de norm is. Minder dan een kwart van de promovendi slaagt erin zijn onderzoek binnen deze tijd af te ronden.
Ook over de onderwijstaken van promovendi wil het PNN duidelijke afspraken. De eerste drie maanden moeten ze daarvan worden vrijgesteld. Daarna moeten ze zich goed kunnen voorbereiden op hun lessen, zegt de organisatie. Slechts twintig procent van hun contractduur zou op mogen gaan aan lesgeven. Alleen dan houden ze genoeg tijd over voor hun onderzoek.
Verder worden promovendi nu nog opgeleid voor een baan in de wetenschap, terwijl slechts twintig procent van hen hierin werkzaam blijft. Bereid ze daarom ook voor op een carrière buiten de wetenschap, bepleit het PNN, en laat ze daar praktijkervaring opdoen.