Harald Hendrix verzorgde zaterdag de eerste Eventalk

Actuele thema’s rond Venetië op Eventalks festival Oude Muziek

Body: 

Vrijheid, migratie, carnaval en toerisme. Het zijn actuele thema’s waarover Utrechtse Geesteswetenschappers deze week vanuit Venetiaans perspectief een avondlezing verzorgen tijdens het festival Oude Muziek.

Vrijheid, migratie, carnaval en toerisme. Het zijn actuele thema’s waarover Utrechtse Geesteswetenschappers deze week vanuit Venetiaans perspectief een avondlezing verzorgen tijdens het festival Oude Muziek.

Vorig jaar is het Centre for the Humanities samen met de stichting Residenties in Utrecht gestart met het project Eventalks. Tijdens het festival Oude Muziek is er elke avond een lezing van een wetenschapper uit de Geesteswetenschappen rond het thema van het festival. Dit jaar is dat thema La Serenissima, muziek uit de republiek Venetië.

“Die lezingen gaan niet over muziek, maar wel over Venetië", vertelt Goda Klumbyte van het Centre for the Humanities. "Daarbij komen ook actuele onderwerpen aan de orde. Zo laten wij zien wat wij als Geesteswetenschappen te bieden hebben.”

Afgelopen zaterdag werd de spits afgebeten door Harald Hendrix, hoogleraar Italiaans en directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome. Hij ging in op het thema vrijheid en op de culturele bloei van Venetië in de renaissance. Maar wat hield die Venetiaanse vrijheid in en waar lagen de grenzen? En hoe kijken we vandaag tegen die vrijheid aan?

En universitair docent Media- en cultuurwetenschappen Rick Dolphijn nam de toehoorders zondag mee naar Las Vegas waar een deel van Venetië minutieus is nagebouwd. Dolphijn sprak over de betekenis van zo’n reproductie buiten de eigen landsgrenzen.

Zo zijn er de komende dagen nog meer lezingen. Rosi Braidotti onderzoekt de seksuele zeden bij het gemaskerde Venetiaanse carnaval, Leonard Rutgers behandelt de geschiedenis van de Joodse wijk en Paul Schnabel spreekt over "het openluchtmuseum" Venetië en hoe de druk van het toerisme de stad heeft aangetast.

Elke avond verzorgt de artist in residence Olga Pashchenko een muzikaal intermezzo. Zij bespeelt historische klavierinstrumenten.

De lezingen van de Eventalk zijn binnenkort terug te zien via het archief van het Centre for the Humanities. Nu nog zijn daar alleen de lezingen van vorig jaar te zien.

Het Centre for the Humanities heeft met meerdere festivals in Utrecht een nauwe band. Zo zijn er ook contacten met het Internationaal Literatuur Festival Utrecht, het SPRING festival en het Impakt festival.

De Eventalks zijn tot en met 4 september elke avond in de Hertzzaal van TivoliVredenburg. De toegang is gratis. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail