Afbeelding Pixabay

Anonieme donateur geeft RUG 35 miljoen

Body: 

De Rijksuniversiteit Groningen heeft van een oud-student een bedrag van 35 miljoen euro gekregen. Het is de grootste schenking uit de geschiedenis van deze universiteit.

Van de gift gaat allereerst 30 miljoen euro naar CogniGron, het Groningse onderzoek naar materialen voor de computers van de toekomst. Het instituut bestaat sinds twee jaar en had zijn naam best willen wijzigen in die van de donateur – maar die wil anoniem blijven.

De Groningse alumnus gaat waarschijnlijk nog meer doneren, kondigt de universiteit aan, maar de toekomstige bedragen zijn nog niet bekend.

Een Gronings fonds voor donateurs (het Ubbo Emmiusfonds) neemt het beheer van de miljoenen op zich. Het geld wordt in een endowment fund gestort, waarvan het rendement jaarlijks wordt uitgekeerd. “Zo is de RUG jarenlang verzekerd van een substantiële extra geldstroom ten gunste van wetenschappelijk onderzoek en promotieplaatsen”, staat in het persbericht.

Particuliere schenkingen spelen een grotere rol dan vroeger in de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Universiteiten doen sinds enkele jaren hun best om weldoeners over de streep te trekken. De gelden kunnen flink oplopen.

Dit najaar maakte de UU bekend 1 miljoen te ontvangen uit de nalatenschap van een voormalig hoogleraar. Hij wilde dat het geld ten goede komt aan studenten die in financiële of emotionele problemen verkeren.

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail