Bachelorstudent Rechten kan niet feestelijk afstuderen

Voor de feestelijke afstudeerceremonie huurt rechten de Janskerk af

Rechtenstudent Christa Lemmen staat op de wachtlijst om haar bachelordiploma op feestelijke wijze uitgereikt te krijgen. Doordat ze met zomervakantie was, kon ze zich niet op tijd inschrijven voor het feestelijk afstuderen. “Dit is niet de manier waarop ik mijn studie had willen afsluiten.”

Christa Lemmen baalt en is boos. Vlak voor de zomervakantie haalde ze haar laatste studiepunten voor de bachelor Rechtsgeleerdheid. Op 31 juli, de dag dat ze met vakantie ging, kreeg ze een mail van de examencommissie waarin ze moest aangeven of ze wilde afstuderen en zo ja of ze haar diploma tijdens de feestelijke ceremonie in ontvangst wil nemen.

Ja ze wilde afstuderen en ja ze wilde graag haar diploma op feestelijke wijze uitgereikt krijgen. Christa vulde het online-formulier in en ging met vakantie waarin ze zich bewust afsloot van internet. Weer thuis zat er een bericht in haar mailbox. Hierin stond dat ze haar diploma kon afhalen aan de balie. Het was niet het verwachte antwoord die haar uitnodigde op de diploma-uitreiking. Dat kon toch niet kloppen, dacht ze en belde met de opleiding.

Op de wachtlijst voor de buluitreiking

Mijn verzoek om deel te nemen aan de afstudeerceremonie was, zo zeiden ze me, niet aangekomen; anders had ik wel een automatisch antwoord gekregen. Alsnog inschrijven kon niet, want dat had ik voor 14 augustus moeten doen. Maar toen was ik met vakantie.

Christa had een paar keer contact met de opleiding om te vragen of ze zich niet alsnog kon inschrijven voor de afstudeerceremonie. Ze vindt de antwoorden van de opleiding nogal bureaucratisch. “Ik reageerde niet op tijd en daarom mag ik niet komen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt.” Het steekt haar dat er nu niets meer te regelen valt. “Ik vind de reactietermijn van twee weken heel kort. Zeker als deze in de zomervakantie valt.”

De voorzitter van de examencommissie van de bacheloropleiding van Rechtsgeleerdheid Bald de Vries zegt dat behalve Christa er nog zeven andere studenten zijn die alsnog willen deelnemen aan de afstudeerceremonie.

Ze staan nu op een wachtlijst. Vallen er acht studenten af, dan kunnen zij alsnog meedoen met de afstudeerceremonie in oktober. Voor één enkele student maken we geen uitzondering, want wie zouden we daarvoor moeten uitkiezen?

Strikte regels en procedures rondom afstuderen
Volgens De Vries verloopt het afstuderen volgens strikte regels en vergt de daarmee gepaard gaande buluitreiking een strakke organisatie. De Vries: “Hoewel het achter de schermen allemaal mensenwerk is, krijgen bachelorstudenten die nog 15 studiepunten te gaan hebben, een geautomatiseerde mail waarin staat wat er gebeurt als ze hun laatste punten halen. In die mail staat een link naar de regels rondom het afstuderen en de buluitreiking. Daarin staat dat ze binnen twee weken moeten reageren na het ontvangen van de mail waarin staat dat ze alle 180 punten hebben en gaan afstuderen.”

De strakke organisatie bestaat sinds het automatisch afstuderen is ingevoerd, legt De Vries uit. “Door het automatisch afstuderen, studeren er elke maand studenten af. Afstuderen heeft gevolgen voor bijvoorbeeld je ov-kaart en je studiefinanciering. Om niemand te vergeten, krijgen studenten dan ook gelijk de mogelijkheid om zich op te geven voor de feestelijke diploma-uitreiking die we twee keer per jaar organiseren.”

Wollige mail aan studenten
Christa scrollt nog eens terug in haar mailbox. “Ja, op 16 juni heb ik een mail gekregen waarin staat dat ik 165 punten heb. Maar er staat niets in over de diploma-uitreiking. O, wacht…er zit een link bij. Ja, nu zit ik op de webpagina van Rechten die over het afstuderen gaat. Daar wordt inderdaad uitgelegd wat ik moet doen als ik mijn afstudeermail krijg.....

Ik heb dus niet op die link geklikt. Door de wat wollige formulering van de mail krijg ik ook niet het idee dat het echt belangrijk is om door te klikken.

Een domper op de feestvreugde
Bald de Vries legt uit waarom de opleiding zo streng de regels hanteert: “We moeten lang van tevoren de Janskerk afhuren. Daar passen maximaal 700 mensen in. We hebben de kerk nu voor een hele dag geboekt voor twee afstudeersessies, één in de ochtend en één in de middag. We verwachten dus 1400 mensen. Je zou zeggen dat er nog best acht studenten extra kunnen komen, maar we gaan ervanuit dat elke student vier gasten meeneemt en dan overschrijden we het maximum aantal. Bovendien studeren er in september ook nog mensen af die hun bul op 24 oktober uitgereikt mogen krijgen. Met hen moeten we ook rekening houden.”

Christa snapt de redenatie niet helemaal. “Als heel veel studenten zich al hadden opgegeven, was er dan nog wel plaats geweest voor de septemberstudenten? Ik heb ook nog eens aan studiegenoten gevraagd wie wel doorgeklikt heeft op de 165-puntenmail. Zij hadden de link ook niet aangeklikt, en snapten pas bij de 180-puntenmail dat ze snel moesten reagerenom bij de buluitreiking te kunnen zijn. Zij hadden het geluk niet op vakantie te zijn.”

De studente vindt het vervelend dat juist haar dit overkomt. “Ik ben altijd hartstikke streberig en wil overal als eerste bij zijn. Ik heb de afgelopen drie jaar heel hard gewerkt – voor mijn studie en voor het geld om mijn studie te betalen. Dit was mijn tweede bachelorstudie na mijn hbo-opleiding Communicatiemanagement. Daarom kreeg ik alleen voor mijn eerste jaar nog stufi en heb ik alle drie de jaren het instellingscollegegeld betaalt.

De diploma-uitreiking zou een feestelijke beloning voor dat harde werken zijn, maar nu voelt het alsof ik niet op mijn eigen feestje mag komen.

Bald de Vries snapt dat Christa teleurgesteld is in de gang van zaken en zegt nogmaals niet meer voor haar te kunnen dan haar op de wachtlijst plaatsen. En hoewel hij vindt dat studenten hun mailtjes van de opleiding wel wat beter mogen lezen, is er naar aanleiding van deze ervaring gekozen om de mailtekst omtrent het afstuderen te veranderen.

“Hopelijk is nu duidelijker verwoord dat het van groot belang is om je op tijd aan te melden voor de buluitreiking.”

Op haar beurt snapt Christa dat de opleiding formeel in haar recht staat, maar ze vindt het wat gemakkelijk om de schuld neer te leggen bij studenten die hun mail slecht lezen. Bovendien hoopte ze op meer compassie in plaats van het strikte volgen van de regels.

Het is gewoon niet leuk om op deze manier afscheid te nemen van je opleiding en je studiegenoten.

Vooral omdat ik mijn tijd aan de universiteit echt heel leuk heb gevonden. Ik ben inmiddels over de grootste teleurstelling heen en ik mag nu als gast mee met mijn vriendinnen. Ook ben ik ondertussen begonnen aan mijn masteropleiding Strafrecht. Die diploma-uitreiking ga ik zeker niet missen, maar ik hoop natuurlijk wel dat er nog een plek vrij komt in oktober.”

Advertentie