Basisbeurs masterstudent voorlopig gered

Masterstudenten behouden hun basisbeurs, nu CDA en PvdA zich met GroenLinks en SP tegen het wetsvoorstel ‘Studeren is investeren’ keren. Ze schuiven de beslissing over een leenstelsel door naar het volgende kabinet.

De beslissing van deze partijen scheelt masterstudenten komend jaar 3.200 euro als ze zelfstandig wonen en 1.147 euro als ze bij hun ouders wonen. Dat geld zouden ze kwijt zijn geweest als het kabinet niet was gevallen.

De langstudeerboete gaat wel door. Die wet is al van kracht en wordt nu niet ongedaan gemaakt. Studenten die meer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding, moeten vanaf september dus ruim drieduizend euro extra collegegeld betalen.

Kamerlid Sander de Rouwe wil niet zeggen wat het CDA na de verkiezingen van plan is met de basisbeurs. “Ik heb daar wel mijn opvattingen over, maar het woord is nu aan de programmacommissie en de leden van het CDA. Eind juni weten we waarmee we de verkiezingscampagne ingaan. Tot die tijd houd ik het allemaal tegen, dus ook het huidige voorstel van het kabinet waarin de basisbeurs voor masterstudenten wordt geschrapt.”

De PvdA – voorstander van een leenstelsel in plaats van een basisbeurs – wil het wetsvoorstel evenmin behandelen. “Daarin stelt het kabinet geen sociaal leenstelsel voor, maar een asociaal leenstelsel”, aldus kamerlid Tanja Jadnanansing. “Dat vluchtelingstudenten hun beurs zouden verliezen als ze niet kunnen bewijzen dat hun ouders overleden zijn… Dat kan ik niet accepteren. Bovendien staat nergens waar de opbrengst van dit wetsvoorstel in wordt geïnvesteerd.”

Eerder lieten de Socialistische Partij en GroenLinks al weten dat ze het wetsvoorstel controversieel willen verklaren. Daarmee is er een parlementaire meerderheid om het wetsvoorstel tegen te houden. Gewoonlijk kan een kleine minderheid ook omstreden wetten tegenhouden als er verkiezingen aankomen, maar dat is slechts conventie: de Tweede Kamer beslist nog altijd bij meerderheid van stemmen.

Eigenlijk moesten de leden van de Tweede Kamer twee weken geleden over het wetsvoorstel debatteren. Maar toen viel het kabinet.

Er is weliswaar een fikse meerderheid in de Tweede Kamer voor een leenstelsel in de studiefinanciering, maar over de uitwerking zijn de partijen het nog niet eens. Het zou bovendien kunnen dat het CDA op zijn schreden terugkeert en zich weer tegen het schrappen van de basisbeurs keert, net als in het verleden.

De PvdA wil een sociaal leenstelsel alleen invoeren als de langstudeerboete à drieduizend euro per jaar wordt afgeschaft. “Dat zou in het debat mijn wisselgeld zijn”, zegt Jadnanansing.

Advertentie