Bedrijfspolo’s universiteit zijn zweethemden

Het gewraakte poloshirt van FSC

Zweterige polo's, te koude winterbroeken en te warme fleecevesten. Medewerkers van het Facilitair Service Centrum zijn niet over alle bedrijfskleding even tevreden. De polo scoort een magere 4,2.

In 2011 zijn 151 medewerkers van het Facilitair Service Centrum (FSC) in het nieuw gestoken. Maar een aantal kledingstukken bevalt helemaal niet. Naar aanleiding van vele klachten heeft de Dienstraad gevraagd om een enquête over het draagcomfort uit te voeren. 78 medewerkers hebben de vragenlijst ingevuld. Dinsdag werden de resultaten bekendgemaakt.

Zweetshirt
De naarste kledingstukken blijken het te warme fleecevest en het poloshirt dat bij mooi weer te zweterig is en op andere dagen weer te koud is. Beide krijgen gemiddeld een 4,2 op een schaal van 10. De meningen onder de dragers zijn wel verdeeld. Het fleecevest krijgt als laagste cijfer een 2,5 en als hoogste een 4,3.  Zorgenkind polo scoort tussen een 1,9 en een 6,4.

Ander probleemgeval blijkt de winterbroek (score: 5,5) van de receptionisten te zijn. Wie in een tochtig portaal zit, behoudt koude billen. Ook de worker, een werkbroek met verschillende zakken, scoort niet goed. Deze broeken slijten te snel.

In het algemeen kunnen de medewerkers best leven met de bedrijfskleding die gemiddeld een 6,2 krijgt. De hoogste score krijgen de blouses met lange mouw voor vrouwen: een 9,4 gemiddeld. Gevolgd door de pullover. De  trui krijgt een 7,8 van de dragers.

Een nieuwe sweater
Harmen Strikwerda, verantwoordelijk voor de bedrijfskleding van FSC, is naar aanleiding van de klachten op zoek naar nieuwe kledingstukken. Dat zei hij dinsdag tijdens de Dienstraadvergadering.

Voor de medewerkers die gebouwen in en uit lopen en in het bezit zijn van zowel een polo als een fleecevest, wordt naar een shirt gezocht dat beter past bij de herfst. “Een polo van dikkere stof met lange mouwen of een hooded sweater.” Ook kunnen de medewerkers in de buitendienst uitkijken naar een muts en handschoenen. Strikwerda laat ook onderzoeken of een polo van 100 procent katoen beter bevalt bij de transpirerende FSC’er.

Gedoogkleding
De leden van de Dienstraad zijn blij met de resultaten van de enquête die de vermoedens bevestigen. Maar, vroegen ze gisteren, kan er niet een beetje haast worden gemaakt met de nieuwe kleding? Tenslotte zit de kou al in de lucht.

Strikwerda kan het ingezette proces niet versnellen, zei hij. Van de polo met lange mouwen krijgt hij binnenkort een monster. Als dat wordt goedgekeurd, kan het “proefdragen” beginnen. De katoenen polo’s worden elk moment verwacht en kunnen dan worden getest. De medewerkers met te koude winterpantalons wordt gevraagd nog eens goed in de kledingkast te kijken. Strikwerda: “Onze ervaring is dat medewerkers vaak niet al de bedrijfskleding uitpakken. Het kan zijn dat receptionisten hun zomerbroek in de winter dragen. Dat willen we eerst uitsluiten.”

Bart van Walderveen, raadslid en werkzaam bij Gebouwzorg, is niet heel gelukkig met de tijd die dit allemaal gaat kosten. “Dit is de derde winter die we met deze kleding ingaan. Ik wil niet in mijn polo lopen met dit weer, dat is te koud. Maar mijn fleecevest is te warm. Mag ik in de tussentijd iets uit mijn eigen garderobe aantrekken?”

“Nee niet zo maar”, antwoordde Eddie Verzendaal, hoofd Facility Management. Hij verving gisteren de zieke directeur van het FSC.

“Maar het moet toch mogelijk zijn om iets te gedogen”, merkte raadslid en receptionist Jolanda Mulder op.

Verzendaal: “Ik hoop dat we snel kunnen handelen met de nieuwe polo met lange mouwen. Als het te lang duurt kunnen we een ad hoc oplossing bedenken, maar ik wil niet op de zaken vooruit lopen.”

Polo en slijptol

De bedrijfspolo’s blijken niet bestand tegen vonken van een slijptol, zo bleek gisteren tijdens de Dienstraadvergadering. Bart van Walderveen, werkzaam bij Gebouwzorg in De Uithof, wordt regelmatig op pad gestuurd met een slijptol om fietskettingen door te zagen van weesfietsen. “Je brandt zo een gat in je shirt.” Maar wat doet Van Walderveen met een slijptol? Het open slijpen van fietskettingen behoort toch niet tot zijn werkzaamheden, vraagt Eddie Verzendaal. Daar is een andere dienst voor. “Toch worden we er voor gevraagd en moeten we het doen. Er zijn zelfs twee nieuwe draadloze slijptollen voor ons gekocht.” In het vervolg niet meer doen, antwoordt Eddie Verzendaal. Dat scheelt weer een paar polo’s.

 

Advertentie