Bedrijven besteden meer geld aan onderzoek

Zo’n vijf jaar na het uitbreken van de economische crisis durven bedrijven weer iets meer aan onderzoek en innovatie te besteden. Hun uitgaven aan research & development stegen vorig jaar met 260 miljoen euro.

Voor een gezonde kenniseconomie moet het bedrijfsleven meedoen met onderzoek en innovatie, meent het kabinet. Er is een ‘topsectorenbeleid’ uitgestippeld, zodat bedrijven samen met publieke onderzoeksinstellingen meer geld in kennis gaan steken.  

Bedrijven besteedden volgens het CBS de afgelopen jaren steeds rond de 7 miljard euro aan onderzoek en innovatie. Maar afgelopen jaar was het 7355 miljoen euro: 3,7 procent meer dan in 2013. 

Of universiteiten en hogescholen daarvan profiteren, is maar de vraag. Aan onderzoek in het hoger onderwijs geven bedrijven ongeveer net zoveel uit als in voorgaande jaren. 

Wel hadden de universiteiten en hogescholen zelf iets meer ruimte voor onderzoek en innovatie volgens de cijfers van het CBS: de onderzoekuitgaven in het hoger onderwijs stegen van bijna 4 miljard naar 4,2 miljard euro. 

Overigens voorspelt het Rathenau Instituut dat de overheidsuitgaven aan onderzoek en innovatie de komende jaren enigszins zullen dalen.

Advertentie