'Bescherm universiteiten tegen terreur'

Het is de bittere realiteit dat aanslagen op universiteiten, zoals gisteren in Pakistan, steeds opnieuw plaatsvinden. De Europese universiteitenvereniging EUA wil betere bescherming van onderwijsinstellingen.

De tolerantie en onafhankelijkheid van universiteiten maken hen klaarblijkelijk een doelwit voor terroristen, meent de vereniging. Een aanval als die van gisteren, waarbij meer dan twintig doden en tientallen gewonden vielen, is een aanslag op de academische vrijheid en de vooruitgang. 

Kennis overstijgt geografische en politieke grenzen, stelt de EUA. Daarom moeten de Europese universiteiten solidair zijn met de universiteiten in de rest van de wereld en moeten ze de aanslag van gisteren veroordelen. Verder zou de internationale gemeenschap meer moeten doen om universiteiten te beschermen. 

Ook de Europese studentenbond ESU spreekt zijn afschuw uit over de aanslagen. Kennis en onderwijs zijn het enige wapen tegen de angst en terreur die deze terroristen willen zaaien, meent voorzitter Fernando Galan. 

Gisteren werd de Pakistaanse Bacha Khan University aangevallen door de Taliban. De universiteit is vernoemd naar een pacifistische activist uit de vorige eeuw. In 2014 kwamen bij een aanval van de Taliban op een school in het Pakistaanse Peshawar 132 kinderen en negen volwassenen om het leven. Vorig jaar vielen in april bijna honderdvijftig doden bij een aanslag op een universiteit in Noord-Kenia.

Advertentie