Bestuurscrisis binnen de LSVb – voorzitter treedt af

Het LSVb-bestuur in gelukkigere tijden, Geertje Hulzebos in het midden. Foto: LSVb

Hulzebos (25) stond sinds 23 juni aan het roer van de Landelijke Studentenvakbond, maar is op maandag 10 september buitenspel gezet door de rest van het bestuur. “Ik heb geen toegang meer tot mijn mailadres en tot mijn contacten. De perstelefoon die ik in beheer had, is geblokkeerd”, aldus Hulzebos, die zich “zeer onrechtvaardig” behandeld voelt.

Ze is dus op non-actief gesteld, maar volgens Hulzebos was het bestuur daar niet toe bevoegd. “Ik had geen toegang tot de statuten en geen idee wat mijn rechten waren”, vertelt ze. De perstelefoon wordt nu beantwoord door vicevoorzitter Carline van Breugel.

Binnen het bestuur zou een richtingenstrijd hebben geheerst over de vraag hoe activistisch de studentenorganisatie zich moest opstellen. Het was de activistische voorzitter tegenover de rest, die volgens haar meer aan vergaderingen en overleg hechtte.

De straat op
Hulzebos: “Ik wilde van de LSVb weer een echte vakbond maken en met de studenten de straat opgaan.” Haar medebestuurders zouden de voorzitter zelfs verboden hebben om naar demonstraties te gaan, ook als ze in lijn waren met standpunten van de LSVb. Een door haar opgestelde vacature voor een medewerker die zou helpen bij het opzetten van acties, ligt al weken op de plank en wordt maar niet online gezet. “Het was telkens: ‘Morgen’.”

Eind augustus zette Hulzebos kwaad bloed met een interview in dagblad Trouw, waarin ze de bezuinigingen op het hoger onderwijs “om te janken” noemt. “De LSVb werd door de minister op het matje geroepen en de rest van het bestuur vond dat mijn schuld. Ze waren er niet van gediend, terwijl ik vind dat we blij moeten zijn als de minister zit te zweten. Daar zijn we als vakbond toch voor?”

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat er na het interview een gesprek heeft plaatsgevonden met LSVb-vicevoorzitter Carline van Breugel, al vindt hij ‘op het matje roepen’ geen goede omschrijving. Waarom Hulzebos er niet bij was, weet hij niet.

Stokpaardje
Ook tegen de maatschappelijke diensttijd, een stokpaardje van ChristenUnie en CDA, mocht ze niet te hard tekeergaan van haar collega-bestuurders. “We moesten de coalitie te vriend houden, was het argument.”

Op maandag 10 september escaleerde de situatie. Hulzebos’ voorstel om samen met een mediator tot een oplossing te komen zou door de rest van het bestuur zijn verworpen. Die stelde haar voor de keus: vrijwillig opstappen of worden afgezet. Ze kreeg tot die dinsdagmiddag 12 uur bedenktijd, maar is pas vandaag opgestapt.

Aan mediation zijn ze alsnog begonnen, maar met weinig succes. Het conflict woedt nog steeds voort. “Het bestuur heeft beloofd mijn afspraken af te zeggen, maar dit vervolgens niet gedaan”, zegt Hulzebos. “Doordat mensen mij niet konden bereiken en ik geen toegang had tot mijn agenda, ben ik in naam en persoon beschadigd. Hoe het bestuur mij behandeld heeft, getuigd van geen enkel respect.”

Ingewikkelder
Lidbonden zijn door de rest van het bestuur op de hoogte gehouden. “Het ligt ingewikkelder dan alleen een richtingenstrijd”, zegt een van hen, maar verder willen de lidbonden weinig zeggen. Ze verwijzen naar de LSVb.

Maar vicevoorzitter Carline van Breugel wil, ondanks herhaalde verzoeken, nog niets over de kwestie zeggen, al was het maar omdat er nog steeds een mediation-traject loopt. “We willen professioneel blijven.”

Woensdag is er een spoedvergadering met de lidbonden en pas daarna kan Van Breugel reageren. Hulzebos heeft de bonden intussen een brief geschreven waarin ze haar kant van de zaak toelicht.

Tags: lsvb

Advertentie