Bestuurskundigen presenteren films over leiderschap

Het gebeurt niet elke dag, een hoogleraar die een film introduceert in de bioscoop. Vanavond geeft bestuurskundige Paul ’t Hart in het Louis Hartlooper Complex een introductie bij de film Milk.

De vertoning van Milk en de wetenschappelijke inleiding is de start van een jaarlijkse serie Science & Fiction, waarbij films worden ingeleid door wetenschappers van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Het is al het derde jaar dat het Louis Hartlooper Complex en USBO films laten inleiden door wetenschappelijke explicateurs. Vorig jaar was het thema De ideale samenleving. Dit jaar is het thema Wie is de leider?.

Hoogleraar Bestuurskunde Paul ’t Hart bijt het spits af met een inleiding bij de film Milk. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Harvey Milk, de allereerste openlijk homoseksuele verkozen politicus in de VS, die uiteindelijk vermoord wordt door een politieke tegenstrever.

Wat maakt Harvey Milk een groot leider?
Paul ’t Hart: “Hij is charismatisch, authentiek en spreekt met enorm veel elan. Hij zwemt tegen de stroom in, met gevaar voor eigen leven. Maar hij was ook een politiek naïeve figuur die eerst drie verkiezingscampagnes verloor, en pas met de hulp van een goed team verkozen werd.”

“Grote leiders hebben goede helpers nodig. Dat zie je ook bij Mandela en de man op de achtergrond: Walter Sisulu. Zonder Sisulo geen Mandela. Leiderschap is een coproductie. Leiders hebben mensen met organisatietalent nodig, die menigten op de been brengen en de media bewerken.”

Met welke Europese leiders kan je Harvey Milk vergelijken?
“Ik denk dan aan emancipatieleiders als Ayaan Hirsi Ali en Václav Havel. Mensen die met gevaar voor eigen leven opkomen voor een onderdrukte groep waar ze zelf toe behoren. Waar anderen bang zijn, of murw geslagen, daar steken zij hun nek uit.”

In Nederland is leiderschap lange tijd een vies woord geweest. Hoe komt dat?
“Ons systeem is meer gericht op het delen van macht. Krachtig leiderschap werd lange tijd gewantrouwd. Door de Tweede Wereldoorlog nam men het woord leider ook niet in de mond, dat herinnerde ons teveel aan het nazisme en fascisme. Dat leverde prachtige eufemismen op als ‘voorman’.

“Het taboe op leiderschap is sinds 11 september compleet verdwenen. Polderen gaat opeens niet snel genoeg. De bevolking heeft behoefte aan meer scherpte, meer polarisatie en een romantisch leiderschap. Dit verklaart het succes van politici als Pim Fortuyn, Jan Marijnissen en Geert Wilders. Er is echt sprake van een breuk met het verleden.”

Het programma van Science & Fiction 2012:

DUB geeft 2 keer 2 kaarten weg voor de vertoning van 12 Angry Men op 22 mei. Klik hier om in aanmerking te komen.

Advertentie