Beveiligers bij Wentgebouw slaan alarm over roodrijders

Beveiligers bij het Wentgebouw tellen de komende weken de fietsers die door rood rijden. Ze willen dat de gemeente actie onderneemt tegen het ‘schrikbarend aantal roodrijders'. Bovendien waarschuwen ze roodrijders voor het gevaar.

“Het is levensgevaarlijk”, zegt Barrie Janssen van dienstverleningsbedrijf Berkulo. “Ik sta hier nu een paar dagen en het is ongelooflijk hoeveel mensen bij dit stoplicht door rood rijden. Je kan erop wachten dat het een keer misgaat en ik heb begrepen dat het in het verleden ook een paar keer fout gegaan is. Als het verkeerslicht voor fietsers op rood springt, komen binnen enkele seconden auto’s de bocht al om. Ik kan me dit gedrag van fietsers nog voorstellen als ze minuten lang moet wachten op groen, maar bij dit stoplicht is dat niet het geval.”

De beveiligers van Berkulo hebben als taak te zorgen dat er geen fietsers op het kruispunt Sorbonnelaan - Weg tot de Wetenschap, onder de vrachtwagens komen die het puin van het gesloopte Wentgebouw afvoeren. Maar ze zijn zo geschrokken van de onveilige situatie dat ze nu veel meer doen dan hun opdracht is. “We gaan fietsers aanhouden en waarschuwen dat door rood rijden gevaarlijk is. Daarnaast registreren we het aantal roodrijders en geven dat door aan de gemeente. Met zulke cijfers kan het niet anders dan dat de politie hier binnenkort gaat optreden.”

De beveiligers zien er met hun uniform en gele hesje uit als professionele politie. Maar zelfs dat schrikt de roodrijders niet af. Zo’n 10 tot 20 fietsers per keer sjezen gewoon door rood, zo blijkt ook deze donderdagochtend. Ze worden door Janssen aangehouden en gewaarschuwd. Meer mag hij niet doen.

Eén fietser is vanochtend niet gediend van het stopteken. Hij rijdt keihard op de beveiliger in die net op tijd aan de kant kan springen. Dan maakt de fietser een draai en snelt door het gras over de busbaan. Hij moest namelijk naar links. Janssen meldt via een portofoon aan zijn collega verderop dat deze persoon eraankomt. Misschien kan deze hem kan aanhouden voor een waarschuwing. “Zo iemand zou ik graag doorgeven aan de politie”, zegt hij.

Advertentie