Voormalig hoofd security werkte vijftig jaar bij UU

‘Beveiligingsicoon’ Leo van Kuijk overleden

Leo van Kuijk krijgt zilveren erepenning
Leo van Kuijk ontving in 2019 de zilveren erepenning van de UU. Foto: Dick Boetekees

Van Kuijk kwam al op zijn vijftiende in dienst van de universiteit als dierenverzorger. Daarna had hij nog tal van andere functies. Maar de meeste UU-medewerkers zullen hem toch kennen als hoofd van de universitaire beveiliging. Van Kuijk was dat vijftien jaar lang.

In een in memoriam op intranet wordt Van Kuijk omschreven als iemand die niet graag op de voorgrond trad, maar achter de schermen volkomen in controle was. Hij gaf leiding aan de beveiliging tijdens tal van evenementen, bijvoorbeeld toen de Tour de France het Utrecht Science Park aandeed.

Hechte band
Maar er waren ook veel minder prettige gebeurtenissen, vertelde hij in een interview met DUB ter gelegenheid van zijn afscheid. De val van een hijskraan op het Ruppertgebouw was er daar een van. Van Kuijk roemde de hechte band binnen de universitaire security. “Tijdens surveillancerondes ’s nachts door het gebouw praat je automatisch over privézaken en over de mooie en nare dingen van je werk.”

Zijn lange staat van dienst bij de UU kwam hem meer dan eens van pas, zei hij in het DUB-interview. Studenten die ooit bezettingen van gebouwen organiseerden, kwam hij later tegen als hoogleraar. “Je stapt wat makkelijker naar binnen. En zij stappen ook wat makkelijker naar jou toe als er iets aan de hand is.”

Collegialiteit
De laatste jaren bij de UU was Leo van Kuijk werkzaam als beveiligingsadviseur. Kort voor zijn pensioengerechtigde leeftijd besloot hij te stoppen. Er kwamen nieuwe ideeën over de beveiligingsorganisatie die hij niet altijd deelde. Bovendien kreeg hij rugklachten en wilde hij vaker naar zijn kinderen in het buitenland. “Het vak en de collegialiteit zal ik wel missen, maar laat ik nu maar genieten”, zei hij tegen DUB.

Leo van Kuijk is 68 jaar geworden.

 

 

 

 

Advertentie