Bewoners AL16 protesteren tegen huizentekort

Bewoners van AL16 bezetten op zaterdagmiddag 25 mei het grasveld voor hun flat uit protest tegen het woningtekort in Utrecht, een probleem dat studenten en starters al jaren in zijn greep houdt. De nood is hoog voor de bewoners van AL 16, zij moeten voor eind juli een nieuwe woning zien te vinden. Het protest wordt ook gezellig volgens Bestuurskundestudente en vicevoorzitter Ennie Wolters van Stichting Tijdelijk Wonen, de beheerder van AL16. Op het terrein van AL16 komen twee podia te staan waarop sprekers hun verhaal doen, zoals wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks). Bands treden op en bewoners geven rondleidingen en lezen gedichten over de Archimedeslaan voor. Ook laten AL16'ers hun kunstwerken zien. "We willen ook laten zien hoe mooi dit soort projecten zijn. Veel studentenkamers zijn duur, maar dit zijn betaalbare studentenwoningen waaruit een hele mooie community is voortgekomen. Hier zouden er meer van mogen zijn, maar de huidige woningmarkt maakt het moeilijk om dit soort projecten te realiseren." Ze is ervan overtuigd dat het een groot evenement wordt. Vrijdagmiddag hebben bijna vierhonderd mensen bij het Facebookevent aangegeven dat ze gaan en er zijn meer dan 1300 geïnteresseerden. 

Binnentuin
In 2010 werd het schoolgebouw AL16 omgebouwd tot flat met kamers en woonvoorzieningen voor 192 studenten. Het jaar erna kwamen hier nog eens tweehonderd kamers bij. De sloop van AL16 is al een keer uitgesteld, het gebouw moest oorspronkelijk in april 2017 plat worden gegooid. De bewoners krijgen nu tot en met 31 juli 2019 de tijd om een ander huis te vinden.

AL 16 moet plaatsmaken voor zo'n 2000 nieuwe woningen, enkele winkels, horeca en een binnentuin. De bouw begint volgend jaar.

Ennie heeft al een nieuwe woning gevonden, maar veel van haar huisgenoten nog niet en de tijd begint te dringen. Alle bewoners moeten over ruim twee maanden zijn verhuisd. "350 van de vierhonderd mensen heeft nog geen nieuwe kamer gevonden."

 

 

Advertentie