Bewoners Archimedeslaan: overlast HAL16 valt niet mee

Bewoners van het studentcomplex aan de Archimedeslaan hebben wel degelijk last van HAL16. Dat blijkt uit verontwaardigde reacties op een DUB-artikel waarin de uitgaansgelegenheid de klachten van bewoners bagatelliseerde.

"Bezoekers blijven een uur staan schreeuwen als ze de club verlaten. Daar wordt niks aan gedaan. Er zou een beveiligingsbeambte moeten komen die de feestgangers naar de weg escorteert." Cuno Balfoort (25) is de initiatiefnemer van de klachtenbrief die de laatste weken rondging op Facebook. De brief maakte melding van geluidsoverlast van de club, overlast van dronken bezoekers die de club verlaten en stankoverlast van de barbecue voor de deur van HAL16. De uitgaansgelegenheid is in hetzelfde pand gevestigd als het studentencomplex.

In het DUB-artikel reageerde directeur van HAL16 Mark Kersten op de klachtenbrief van bewoners. Volgens Kersten zou het gaan om stemmingmakerij. Bovendien valt het met de overlast volgens Kersten reuze mee. De bewoners van het studentencomplex uitten de afgelopen dagen richting DUB hun onvrede over de uitspraken.

Balfoort benadrukt dat hij met zijn initiatief niet uit is op de sluiting van HAL16, maar op een strengere controle op overlast. In de brief vraagt hij om maatregelen om de geluidsproblemen tegen te gaan. Inmiddels hebben 52 bewoners de  klachtenbrief ondertekend. "Dat is een achtste van het gebouw. Als je ook nog bedenkt dat een groot deel van de bewoners aan de zijkanten van het gebouw woont, waar je überhaupt geen last hebt van de club, dan is dat een hoog percentage."

De klachten over HAL16 zijn niet nieuw. Vincent Kranenburg (26) en zijn vriendin wonen allebei in het studentencomplex en dienden voor de zomer een officiële klacht in bij de gemeente nadat ze meermaals last hadden van de muziek uit de uitgaansgelegenheid. "Tot een maand geleden is het aantal decibellen van de grote zaal nooit exact vastgesteld. Na onze klachten bij de gemeente is het geluidsniveau officieel gemeten. Sinds die meting merken we dat er verbetering is", vertelt Kranenburg. "Maar blijft het probleem van de lawaaierige bezoekers die HAL16 verlaten bestaan."

De petitie is vorige week donderdag ingeleverd bij Stichting Tijdelijk Wonen. Die vergadert maandag over wat voor stappen er ondernomen worden naar aanleiding van de klachten. 

In een nieuwe reactie zegt Mark Kersten zich "enigszins gepasseerd" te voelen door de klachtenbrief, en dat hij de voorkeur blijft geven aan de dialoog. "Ik heb graag dat mensen meteen contact opzoeken met HAL16 in plaats van het ondertekenen van een klachtenbrief. Op die manier kan ik de klachten meteen verifiëren."

Kersten wil het probleem van de  lawaaierige bezoekers die het pand verlaten aanpakken. "Ik geef mijn personeel de opdracht om de bezoekers die het pand verlaten het terrein af te sturen. Ik weet niet of het financieel haalbaar is om voor alleen deze klus beveiligers in te huren. We overwegen wel om een lint naar de weg te spannen, om op die manier het vertrek van de bezoekers te bevorderen." 

Advertentie