Bijna 20 Uithofbomen leggen het loodje na storm

In De Uithof zijn in totaal 18 bomen gerooid na de storm van 28 oktober. Een deel is omgewaaid, maar het grootste deel is gisteren en vandaag preventief verwijderd.

Tijdens de storm legden twee bomen achter het Bestuursgebouw het loodje. De auto van de rector kon daarbij net gered worden. Grote schrik op de redactie van DUB toen vanochtend de zaag in de andere bomen ging langs de oprijlaan van het Leuvenplein. Met deze dikkere en hogere robinias was ogenschijnlijk niets mis. 

Maar volgens Jan Verwoerd van het Facilitair Service Centrum stonden ook deze bomen niet vast genoeg in de grond. “Ze stonden te wippen, de bestrating zag je bewegen.” Volgens Verwoerd was de kap nodig, omdat de bomen in een volgende storm konden omvallen. Voor deze bomen was overigens al een kapvergunning verleend voor de metamorfose van het Leuvenplein die gepland staat voor 2014.

Ook een linde aan de Heidelberglaan heeft de storm niet overleefd evenals een aantal abelen op het terrein van de diergeneeskundigen. “Daar waren er gisteren ook een paar van omgewaaid.”

De omgezaagde bomen gaan naar een bedrijf dat de takken recycled. Stukken stam gaan dienen als haardhout. Dat scheelt de universiteit stortkosten, zegt Verwoerd.

In november komen er weer wat bomen terug in De Uithof.  Dan worden er bomen gepland aan de voorkant van het Bestuursgebouw als afsluiting van de herinrichting van dat terrein.

Advertentie