Bijna een einde aan boetes ov-studentenkaart

Foto: DUB

Er komen nieuwe betaalvormen in het openbaar vervoer. Nu hebben studenten hun ‘reisrecht’ nog op hun ov-chipkaart staan, maar ze kunnen straks met hun mobiele telefoon inchecken. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat het kabinet online heeft gezet ter consultatie. Het moet nog langs de Tweede Kamer voor eventuele verbeteringen.

Zelf activeren
De nieuwe betaalmethoden worden tussen nu en eind 2023 ingevoerd, staat in de toelichting, waarbij ook de studenten daar gebruik van gaan maken. Dat vergt een aanpassing in de wet op de studiefinanciering.

Sinds de invoering van de ov-chipkaart moeten studenten hun ‘reisrecht’ zelf activeren bij een ophaalautomaat. Als hun recht verlopen is, moeten ze het eigenhandig weer stopzetten bij zo’n zelfde automaat.

Dat moeten elk jaar zo’n 250.000 studenten doen. Wie te laat is, krijgt boetes. Daar hebben de vervoersbedrijven vele tientallen miljoenen euro’s aan verdiend en ze deden ook hun best om deze situatie zo lang mogelijk te laten duren, bleek uit een reconstructie van het Hoger Onderwijs Persbureau.

Automatisch stopgezet
Zelfs in 2020, toen studenten door de corona-epidemie minder reisden, moesten ze nog 6,5 miljoen euro aan boetes betalen. “De stap naar een ophaalautomaat sloot niet goed aan bij de belevingswereld van veel studenten, die gewend zijn dergelijke zaken online te kunnen regelen”, stelt het kabinet.

Onder druk van de Tweede Kamer kunnen studenten overigens geen boete meer krijgen als ze hun ov-kaart helemaal niet hebben gebruikt. Zo zijn er meer manieren bedacht om het aantal boetes te verlagen.

Straks wordt het eenvoudiger, aangezien vervoersbedrijven de reisvoorziening stopzet zodra DUO doorgeeft dat ze geen reisrecht meer hebben.

De boetes zullen niet helemaal verdwijnen, waarschuwt het kabinet. Wie achteraf gezien geen recht had op een studentenreisproduct, krijgt alsnog een boete. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand het collegegeld niet betaalt en met terugwerkende kracht wordt uitgeschreven.

Recht op reisproduct 
In coronatijd is het reisrecht voor veel studenten verlengd, gezien de studievertragingen die een deel heeft opgelopen. Maar normaal gesproken hebben studenten recht op een ‘reisproduct’ tijdens hun nominale studieduur plus één jaar. Voor een vierjarige hbo-studie heb je dus vijf jaar recht op een ov-studentenkaart. Voor een driejarige bachelor plus een tweejarige master krijg je zes jaar reisrecht. Het recht vervalt sowieso als studenten hun diploma behalen of stoppen met studeren.

 

Advertentie