Bijzondere vondst Domkerk in documentaire

Bij de opgravingen op het Domplein is recent een veertiende-eeuws graf van een vicaris en een grafsteen met gotische inscriptie. De bijzondere ontdekking is gefilmd door UU-medewerker Henny Ram.

De ontdekking is vandaag in het pandjeshuis op het Domplein bekendgemaakt, net voor de lancering van de documentaire. Bij de start van de werkzaamheden voor de bouw van een ondergrondse Schatkamer onder de Dom stootte onverwacht op een grafsteen en enkele skeletten. Uit nader onderzoek bleek de steen te zijn van het graf van een vicaris, een plaatsvervanger van de bisschop, die in 1397 is gestorven. Of de skeletten ook hem toebehoorden, is nog niet zeker.

Henny Ram, audiovisueel medewerker van het Facilitair Service Centrum, was op het moment van de vondst bezig met het maken van een documentaire over de nieuwe inrichting van het Domplein en de komst van de ondergrondse Schatkamer. Hij zag het voor zijn ogen gebeuren en filmde de ontdekking. Voor Ram was het een bijzondere ervaring.

“Echt super bijzonder, vlakbij de ingang van de Domkerk waar altijd een wit tentje stond. Meteen werden de deskundigen erbij gehaald. Archeologen, mensen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en van de gemeente. Zij bevestigden dat het gaat om een veertiende-eeuws graf. Ik zag bij de skeletten een rechterarm liggen die misschien ook van de vicaris is geweest."

Ram is al langere tijd bezig met het filmen over de inrichting van het Domplein. Vorig jaar maakte hij met regisseur Roel Oostra en producent Willem van der Putten de documentaire  Er was eens. Deze gaat over de eerste Schatkamer Domplein.  Hij spreekt met de intiatiefnemers Paul Baltus en Theo van Wijk van Initatief Domplein.   

”Ze willen het Domplein voor de mensen tastbaar maken en daar zijn ze heel bevlogen in. Een tijd geleden lanceerden Paul en Theo een plan om een tweede Schatkamer op het Domplein te bouwen. Deze moet onder de grond van het plein komen. Eind vorig jaar is gemeenteraad akkoord gegaan en kon met de voorbereiding begonnen worden. In onze documentaire Dromen over het Domplein volgen we dat hele proces, van het verplaatsen van de bomen naar het Maximapark tot het installeren van het lichtkunstwerk op de Dom in april."

De beide documentaires over de Schatkamers op het Domplein worden op 20 mei uitgezonden op RTV Utrecht.

Eerder tekende het trio al voor de documentaire Als het hart spreekt. Deze film ging over verzetsheldin en UVSV-voorzitter Trui van Lier die haar studie in de Tweede Wereldoorlog opgaf om een crèche te beginnen voor onwettige Duitse kinderen. De documentaire won veel prijzen.

Advertentie