Botanische Tuinen tonen schoonheid Nederland

Body: 

In de Botanische Tuinen zijn vanaf zaterdag 2 juni 120 grote foto’s van landschappen te zien. Met de tentoonstelling en het bijbehorende boek brengt het Utrechtse Copernicusinstituut een ode aan Nederland.

In de Botanische Tuinen zijn vanaf zaterdag 2 juni 120 grote foto’s van landschappen te zien. Met de tentoonstelling en het bijbehorende boek brengt het Utrechtse Copernicusinstituut een ode aan Nederland.

In de tentoonstelling Wonderlijk Natuurlijk; Nederlandse landschappen verbeeld zijn verspreid over de Botanische Tuinen 120 doeken van bijna drie vierkante meter te zien. Oud-minister Jacqueline Cramer, tegenwoordig directeur van het Utrechtse Institute for Sustainability (USI), verricht zaterdag de opening, maar de openluchttentoonstelling is al te bezoeken. Gekoppeld aan de expositie verschijnt een fotoboek met meer dan 200 foto’s van Nederlandse landschappen.

Voormalig directeur van het Utrechtse Copernicus Instituut Wim Turkenburg is de initiatiefnemer van het project. De tentoonstelling is een verlaat verjaardagscadeautje voor het instituut dat vorig jaar 10 jaar bestond. In het voorwoord van het bijbehorende boek schrijft emeritus hoogleraar Turkenburg,  dat “boek en tentoonstelling een ode zijn aan het Nederlandse landschap”. “Ons landschap is het genieten waard. Tegelijk is het belangrijk onze natuur en ecosystemen te beschermen.”

De Amsterdamse tentoonstelling in 2003 De Aarde vanuit de Hemel van de Frans fotograaf Arthus Bertrand waarbij op grote panelen bijzondere gebieden op aarde werden afgebeeld, bracht Turkenburg op het idee om ook “de schoonheid, rijkdom en diversiteit van bijzondere natuur- en landschapsgebieden in Nederland” te belichten. De tentoonstelling in de Botanische Tuinen is het resultaat van een samenwerking van Turkenburg met de fotograaf Paul Ridderhof, zijn zoon Menno en fotografe Lucy Hooft. Het K.F. Hein Fonds subsidieerde het project.

Overigens is de Botanische Tuinen aanstaande dinsdag 5 juni ook ’s avonds geopend. Het gaat om de eerste speciale avondopenstelling van dit jaar. Bezoekers mogen zelf een rondje maken, maar mogen zich ook opgeven voor een rondleiding van hortulanus Gerard van Buiten. Er kunnen maximaal 25 personen met hem mee. Bij voldoende belangstelling geeft hij twee rondleidingen. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail