Bussemaker laat declaraties onderwijsbestuurders uitvlooien

Op verzoek van minister Bussemaker buigt de Onderwijsinspectie zich over het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger onderwijs. Dat antwoordt ze op vragen van de Tweede Kamer.

CDA en PvdA stelden vragen over de hoge declaraties bij Hogeschool Windesheim en de Universiteit Utrecht. Vooral de kosten voor dienstauto’s sprongen in het oog: die liepen in de tienduizenden euro’s. 

Bestuurders van universiteiten en hogescholen mogen sommige kosten best declareren, vindt minister Bussemaker, zolang de uitgaven “sober, doelmatig, eenduidig en transparant zijn”. Daarover wil ze met de hogescholen en universiteiten in gesprek. 

Inmiddels heeft de collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht ruim 16.000 euro teruggestort die ten onrechte was toegekend, aldus Bussemaker.  

Sinds 2011 moeten onderwijsinstellingen de declaraties van bestuurders in het jaarverslag openbaar maken en sinds 2012 moeten de declaraties ook op de website van de onderwijsinstellingen staan. Met het onderzoek van de Onderwijsinspectie wil minister Bussemaker nog meer zicht krijgen op het ‘declaratiegedrag’ van bestuurders.

Advertentie