Bussemaker: tegenstanders leenstelsel doen aan bangmakerij

De meeste mensen draaien hun hand niet om voor een lening, schrijft minister Bussemaker. Dus waarom zou je moeilijk doen over een studieschuld? Ze haalt hard uit naar CDA en SP.

“Lenen doen we bijna allemaal. Of we nu een auto op afbetaling kopen of een krediet afsluiten voor een nieuwe keuken”, schrijft minister Bussemaker op de website van het ministerie. ‘Spookverhalen en bangmakerij’, staat erboven.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een hypotheek, stipt ze ook aan. Er is “geen enkele reden om studenten angst aan te jagen”, stelt de minister. Het is “klinkklare onzin” dat studenten straks met 30.000 euro schuld worden opgezadeld. Ze schermt met het Centraal Planbureau, dat zou hebben doorgerekend dat de schuld voor studenten maar 6000 euro hoger wordt. Dat het hier gemiddelden betreft, laat ze in het midden. 

“Dezelfde bangmakerij zie je op het thema toegankelijkheid”, aldus Bussemaker. “Het CDA beweert met droge ogen dat ‘met name jongeren uit gezinnen met lage inkomens en mbo-studenten massaal zullen afzien van een studie in het hoger onderwijs’. Volgens de SP ‘ziet een groot deel van de jongeren af van een studie als de basisbeurs wordt omgezet in een lening en juist jongeren uit lagere inkomens zijn dan de eerste die afzien van een studie.’ Dat bekt allemaal wel lekker en je haalt er de krant mee maar het is volledig verzonnen.”

Bussemaker begrijpt best dat studenten tegen afschaffing van de basisbeurs zijn “en ik begrijp ook best dat politieke partijen hun oren daarnaar laten hangen”. Maar ze verwerpt “spookverhalen en drogredeneringen”.

Kamerlid Michel Rog (CDA) twitterde erover: 

Het bericht leek snel weer verwijderd van de website, maar werd later als persoonlijk blog weer geplaatst. Dat zag Rog met enig leedvermaak aan: 

Het stuk stond in de verkeerde rubriek en er moest nog een link naar de CPB-berekening in, legt een woordvoerder van het ministerie uit.

Advertentie