CDA wil leenstelsel terugdraaien
Het CDA wil een alternatief voor het huidige leenstelsel. Dat komt in het nieuwe verkiezingsprogramma te staan. Jongerenpartij CDJA is opgelucht.
Afgelopen zaterdag kwamen duizend CDA’ers bijeen om vijftien punten voor het komende verkiezingsprogramma te bespreken. Ook jongerenpartij CDJA rukte met honderdvijftig man uit met naar eigen zeggen maar één doel: om het bekritiseerde leenstelsel op de agenda te krijgen.
Dat lukte. Om jongeren gelijke opleidingskansen te bieden moet er een alternatief voor het huidige leenstelsel komen, staat nu te lezen op de CDA-website. Dit stelsel werd vorig jaar ingevoerd en verving de basisbeurs, waardoor studeren een stuk duurder werd.
"Ontzettend blij"
"Ontzettend blij"
In juni hield Tweede Kamerlid Michel Rog de kaarten nog tegen de borst. Over het leenstelsel moest eerst binnen de partij overlegd worden, zegt hij nu. “Maar ik heb nooit getwijfeld. Ik ben ontzettend blij dat dit voorstel zo massaal door onze leden is aangenomen en ben er trots op volgend jaar voor de partij uit te komen die het leenstelsel gaat terugdraaien.”
Het CDJA is blij met de erkenning van de moederpartij, zegt voorzitter Julius Terpstra. De grote opkomst van de jongerenpartij hielp zeker bij de stemmingsronde om het onderwerp in het programma te krijgen, maar Terpstra was verrast over de grote steun van de andere, vaak oudere CDA’ers.
De komende maanden wil het CDJA met het studentenorganisaties als het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Studenten Vakbond in gesprek om te kijken hoe dit alternatief precies wordt vormgegeven. Terpstra: “We zetten de strijd van de afgelopen vier jaar gewoon door.”