Celstraf wetenschappers na foute voorspelling aardbeving

In Italië zijn zes wetenschappers tot zes jaar celstraf veroordeeld voor het verkeerd voorspellen van de kans op een aardbeving in l’Aquila. Vijfduizend verbijsterde collega’s nemen het voor hen op.

Samen met een ambtenaar vormden de wetenschappers een commissie die in maart 2009 voorspelde dat de kans op een grote aardbeving in l’Aquila klein was, aldus Nu.nl. Enkele dagen later vond daar een verwoestende beving plaats. Daarbij vielen 309 doden en raakten meer dan 1500 mensen gewond.

Volgens de aanklager had de commissie het risico van een reeks kleine bevingen te laag ingeschat, waardoor de inwoners van l’Aquila ten onrechte gerustgesteld waren. De rechtbank achtte de commissieleden schuldig aan meervoudige doodslag en het veroorzaken van letsel.

In de wetenschappelijke wereld is geschokt gereageerd en wordt de uitspraak als een aanval op de wetenschap gezien. Vijfduizend collega’s riepen de Italiaanse president op het proces stil te leggen. Vakgenoten zijn bang dat wetenschappers voortaan terughoudend zullen zijn.

Uit protest tegen de uitspraak is Luciano Maiami, het hoofd van de Italiaanse rampenbestrijding, dinsdag afgetreden. Hij noemt de veroordeling “een grote fout”. De veroordeelde seismologen zijn volgens hem “professionele medewerkers die in goed vertrouwen hebben gesproken en die niet gedreven werden door persoonlijke belangen. Ze hadden steeds gezegd dat het niet mogelijk is een aardbeving te voorspellen.” Volgens hem zullen Italiaanse wetenschappers weigeren de overheid nog te adviseren.

VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda pleit op Twitter voor internationaal protest tegen de veroordeling. 

 

De Utrechtse geofysicus Rob Govers noemt de uitspraak van de rechter op de site van Geowetenschappen "disproportioneel". "Het gevolg is dat Italiaanse aardwetenschappers zich zullen terugtrekken uit adviesorganen. Dat is een flinke stap achteruit in de manier waarop Italië omgaat met zijn aardbevingsrisico. Bij een volgende aardbeving zou dat uiterst nare consequenties kunnen hebben."

 

Advertentie