College Tour met Holleeder te gast op UU

Het veelbesproken College Tour-interview met Willem Holleeder vindt plaats op de Universiteit Utrecht, waarschijnlijk in het Educatorium.

De Universiteit Utrecht is enkele weken geleden benaderd door de NTR om de nieuwste aflevering van het tv-programma College Tour in Utrecht te mogen opnemen. Het onderwerp zou een link hebben met strafrecht. Maar het was niet duidelijk wie de gast zou zijn.

Gisteren werd dat wel bekend: de topcrimineel Willem Holleeder. Tegelijk ontstond een maatschappelijke discussie of een programma als College Tour wel een podium aan zo’n crimineel zou moeten bieden. Media-ethicus Huub Evers vindt dat het programma te ver gaat. In de Volkskrant zegt hij dat het programma een vorm van verheerlijking is  van de hoofdpersoon en dat je dat niet moet willen. Kees Sietsma, de oud-inspecteur van de zaak Holleeder, vreest dat juist jonge mensen zullen denken: ‘dat heeft die man toch mooi geflikt’

Samensteller Carel Kuyl snapt de ophef, maar zegt dat met Holleeder is afgesproken dat hij alle vragen van de presentator en de studenten zal beantwoorden. De NTR heeft op de site een uitleg geplaatst waarom ze Holleeder uitnodigen.

Presentator Twan Huys zegt op Radio 1 dat hij de keuze verdedigbaar vindt: “De man heeft bijna 30 jaar de Nederlandse misdaadscene vertegenwoordigd op de voorpagina's van de Nederlandse kranten. Hij heeft in al die jaren nooit gesproken over wat hij gedaan heeft.” Bovendien zegt Huys dat eerder ook Nick Leeson, de man die Barings Bank naar de afgrond bracht, te gast was bij het programma.

Eerst zou de aflevering worden opgenomen in het Hijmans van den Berghgebouw van de faculteit Geneeskunde. Maar het UMCU wilde hier niet aan meewerken. Nu wordt uitgeweken naar het Educatorium. Het College van Bestuur wil geen uitspraak doen over de inhoud van het programma: “Deze universiteit heeft debat hoog in het vaandel staan. Wij kregen een verzoek van de NTR om ruimte ter beschikking te stellen voor het programma College Tour. In dit programma draait het om het debat en de kritische vragen van studenten. Het is een journalistiek programma en het is aan de omroep wie zij uitnodigt.” Naar aanleiding van de keuze van de gast is de universiteit nog wel in overleg met de omroep over de beveiliging die zo’n opname vraagt. 

Advertentie