Columnist en emeritus hoogleraar Bob Smalhout overleden

Smalhout genoot grote populariteit bij Telegraaflezers. Sinds 1994 schreef hij wekelijks de column Op ’t scherp van de snede. Daarin bond hij de strijd aan met zaken als de verloedering van het onderwijs, het gebrek aan historisch besef en uitingen van politieke correctheid. Op 20 juni van dit jaar verscheen zijn laatste column.

Landelijk kreeg Smalhout bekendheid toen hij in 1972 groot rumoer veroorzaakte met zijn oratie bij zijn aantreden als hoogleraar Anesthesiologie in Utrecht. In zijn rede De Dood op Tafel beweerde hij dat jaarlijks minstens tweehonderd patiënten bij operaties stierven door fouten van artsen. In de medische wereld werd hij sindsdien met de nek aangekeken.

In een interview met het blad Medisch Contact herinnert Smalhout zich in 2006 hoe een collega hem een persiflage stuurde van het oorlogsgedicht 18 doden van Jan Campert. De naam 'Hitler' was vervangen door 'Smalhout' en de titel van het gedicht luidde nu 200 doden. “Ook kreeg ik midden in de nacht telefoontjes van mensen die me toeschreeuwden dat ze me wat aan zouden doen.” De titel van het interview was: Bob Smalhout: professor van het volk.

Pas in 1993 volgde het ultieme eerherstel. Smalhout werd benoemd tot erelid van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).

Smalhout was in totaal 34 jaar werkzaam in Utrecht. In 1958 begon hij als arts-assistent in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Vanaf 1960 was hij chef-anesthesist in de Kliniek voor Neurochirurgie in het Academisch Ziekenhuis Utrecht, tevens was hij verbonden aan het Militair Hospitaal. Van 1969 (zie foto) tot 1992 was Smalhout hoogleraar anesthesiologie en hoofd van het Instituut voor Anesthesiologie.

De hoogleraar verfoeide zijn verplichte pensioen, schrijft de Telegraaf in een necrologie : “Een mens wordt 65. Een dag voor zijn verjaardag is hij nog universitair topspecialist, een dag later kan en mag hij niets meer, moet hij gedwongen gaan nietsdoen”, klaagde Smalhout.

Het aanbod van de krant om een eigen column te schrijven kwam als geroepen: “Dat heeft mijn leven gered.”

In 2003 werd Smalhout LPF-lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Hij trok zich terug toen duidelijk werd dat hij als politicus zijn column in de krant moest opgeven.

Bob Smalhout (87) stierf aan nierfalen. Hij wordt op 10 juli begraven.

 

Tags: overleden

Advertentie