Complimentenapp stimuleert mensen om elkaar te helpen

Hoe word je een winnaar? Door elkaar te steunen, te helpen of door anderen te stimuleren. De app Lyfie is een nieuwe vorm van sociaal netwerken. Verzamel je op Facebook zoveel mogelijk likes, bij Lyfie verzamel je zoveel mogelijk complimenten. Juist door anderen te helpen.

Buurten, verenigingen, bedrijven, vrienden en familie. Iedereen kan met Lyfie een netwerk opzetten en op zoek gaan naar hulp. Of andersom: Zoveel mogelijk hulp bieden en daarmee punten en complimenten verdienen. Hulp bieden aan elkaar verloopt in gameverband. Hulpverleners kunnen onderling de competitie aangaan en zoveel mogelijk complimenten verzamelen. Het real life gamen maakt ook saai werk uitdagend. 

Ivo van Persie en Milan van Dun, twee voormalige studenten Economische Geografie presenteerden afgelopen donderdag in het Victor Koningsbergergebouw de nieuwe app. Lyfie: Makes games out of life. Zij vinden de dagelijkse portie complimenten en waarderingen te laag. De app moet stimuleren dat mensen meer complimenten ontvangen en zich beter voelen.

De game verloopt in vier stappen. Iemand die hulp nodig heeft zet binnen een netwerk een opdracht uit. Bijvoorbeeld: “Mijn wasmachine is kapot, wie kan mijn was doen?” Vervolgens voert iemand uit het netwerk de opdracht uit. Na afloop keert de opdrachtgever complimenten, punten of badges uit. 

De app is ook toepasbaar voor bedrijven en organisaties. Wanneer een werkgever bijvoorbeeld naar het werk fietsen wil stimuleren, kan deze er een game van maken. Fietsende werknemers ontvangen complimenten en punten voor hun fietsgedrag. Ook kunnen zij onderling de strijd aangaan voor de meeste punten. 

De makers testten de app uit met een was-service. Zij zochten binnen hun wijk naar iemand die hun was wilde doen. Het werkte; verschillende mensen wilden de beste was-service leveren. “Het was leuk om te zien dat opdrachtnemers de waardering en de onderlinge strijd belangrijker vonden dan de uiteindelijke uitkering. Je merkt dat extra waardering heel stimulerend werkt” aldus Ivo van Persie”

Hoe is Lyfie tot stand gekomen?
Wij vinden dat mensen elkaar te weinig schouderklopjes geven. Gemiddeld krijg je met een beetje geluk een compliment per dag. Tijdens mijn afstuderen kwam ik samen met mijn studiegenoot Milan van Dun op het idee een app te maken die mensen stimuleert elkaar te complimenteren en te helpen. Daarbij leek het ons leuk er een real time game van te maken. Lyfie is een hint naar “Selfie” Het toont niet je spiegelbeeld, maar hoe je in het leven staat. 

Verdienen jullie aan deze app?
De app is gratis te gebruiken. Wel verlangen wij een vergoeding wanneer bedrijven hun eigen logo willen koppelen aan de app. Of wanneer zij veranderingen of aanpassingen wensen.

Weegt het winnen van een game, of een hoge score op tegen de diensten die je daarvoor moet verlenen? 
De punten kun je na afloop van de game verzilveren. Van te voren maak je afspraken over de uiteindelijke beloning. Dat kan een fles wijn zijn, korting voor een evenement of een avond naar de bioscoop. De mogelijkheden zijn natuurlijk legio. Het kan ook heel goed werken bij muzieklessen. Tussentijds laat je aan je docent of medestudenten zien hoe ver je bent en spaar je extra punten.  Veel prestaties spreken voor zich, terwijl je daar best wat complimentjes voor kunt gebruiken. 

Wanneer is de app te downloaden bij Playstore of Applestore?
De apps liggen daar klaar, maar moeten nog goedgekeurd worden. Wij hopen zeer binnenkort.

 

Advertentie