'CPB-regime kost wetenschap geld'

Investeringen in onderwijs en wetenschap zijn onzichtbaar in de doorrekeningen van het Centraal Planbureau. Dat moet anders, vindt president Hans Clevers van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

Bijna alle politieke partijen zijn bereid meer geld te investeren in onderwijs en wetenschap, zei Clevers in gesprek met BNR Nieuwsradio. “Maar als ze dit in hun plannen zetten en laten doorrekenen door het CPB, blijken deze investeringen weggegooid geld te zijn.” Immers: Een kind van acht heeft na vier jaar onderwijs als twaalfjarige nog geen economische waarde”. Een partij die haar plannen niet laat doorrekenen door het CPB wordt door andere partijen in de hoek gezet als geldverslindend. Ze houden elkaar op dit punt in een wurggreep.

Door dit alles wordt er al 20 jaar te weinig geïnvesteerd in onderwijs en wetenschap, zegt Clevers. Hij heeft inmiddels een commissie van wijzen benoemd die “volledig wetenschappelijk gaat aantonen wat we allemaal weten: dat een kind onderwijzen waarde heeft voor de economie. Dat is geen weggegooide investering.”

Het Centraal Planbureau heeft hij voorgesteld om de waarde van langetermijninvesteringen in onderwijs en wetenschap uit te rekenen en die al tot uitdrukking te brengen in de eerste 4 jaar van de investering. “In een soort virtuele euro’s. Dat doen andere landen en dat moeten wij ook doen.”

Advertentie