De ‘karigste’ kamer van Nederland vind je in Utrecht

Screenshots van Sanders Vriendenteam, het 3fm-programma zond vrijdag live uit vanuit het Utrechtse studentenhuis

“Fucking disgusting.” Bij het zien van een filmpje van de kamer van Sarah kon Tweede Kamerlid Rob Jetten niet vermijden dat er wat onparlementaire taal uit zijn mond kwam. Jetten was dit jaar jurylid van de wedstrijd ‘De Karigste Kamer van Nederland’.

Deze maand organiseerde het BNNVara-programma Sanders Vriendenteam die competitie voor de tweede keer om aandacht te vragen voor de belabberde woonsituatie van veel studenten. DJ Sander Hoogendoorn zorgde daarbij zelf voor wat extra aandacht door een week lang in een Utrecht studentenhuis te bivakkeren.

Eigenlijk heel treurig
Vanuit het hele land meldden studenten hun kamer aan. Uiteindelijk werden er vier kamers genomineerd. Daar nam 3fm-dj Luc Sarneel namens het Vriendenteam persoonlijk met de camera een kijkje.

De kamer van de 22-jarige Sarah kwam als ‘winnaar’ uit de bus. In de ochtenduitzending van Sanders Vriendenteam was vrijdagochtend het commentaar van Jetten te horen. Juryvoorzitter Ama Boahene, voorzitter van de LSVb en UU-student, had “de twijfelachtige eer” om de UU-student te feliciteren. Die was trots, “ook al is het eigenlijk heel treurig.”

De kamer van Sarah is met 370 euro voor 10 vierkante meter behoorlijk prijzig. Bovendien waait en regent het door het enkel glas en komt er een putlucht uit de wasbak. Maar bovenal trekt het aangevreten systeemplafond de aandacht. Daaruit valt zo nu en dan een muis naar beneden, op het bed van Sarah. “Je moet er niet aan denken om hier ook maar één nacht te moeten slapen”, concludeerde Sarneel tijdens zijn bezoek.sander5.jpgSander Hoogendoorn tijdens de uitzending vanuit het studentenhuis

Dure en schaarse kamers
De afgelopen tijd is er veel discussie over de moeilijke woonomstandigheden van studenten. Het onderzoeksprogramma Argos vond uit dat de prijzen van particuliere kamers bijna altijd te hoog zijn. Het kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences wees op de oplopende tekorten aan kamers. En de LSVb meldde vrijdag dat internationale studenten vaak belazerd worden als ze vanuit het buitenland een kamer proberen te vinden.

De woonproblemen van studenten en jonge starters worden ook aangekaart tijdens de demonstraties van actiegroep Het Woonprotest. Volgende maand zal er een demonstratie op het Jaarbeursplein in Utrecht plaatsvinden.

sander3.jpg
Sarah met Thijs Boontjes, sidekick van Sander Hoogendoorn.

Een maand huur
Als winnares van de wedstrijd krijgt Sarah een maand huur vergoed. Bovendien kwam Sanders Vriendenteam vrijdagmiddag persoonlijk langs om samen met Sarah en haar vrienden een feestje te bouwen. Er werd live uitgezonden vanuit Utrecht.

Ook de band Goldband, die furore maakt met hun pakkende Nederlandstalige nummers, zou een bezoekje aan het studentenhuis van Sarah in Sterrenwijk komen brengen. Maar dat ging vanwege stemproblemen niet door.

Luister de uitzending hier terug.

Advertentie