Studentenhuiskamer van De Uithof

De nieuwe Vagant opent de deuren

de vagant

Vanaf deze week is De Vagant dus de plek waar studenten in De Uithof tussen 8 uur ’s ochtends en 17.30 uur gewoon even kunnen hangen met hun studiegenoten, een kop koffie drinken of een broodje eten.

Bovendien heeft het nieuwe studentenonderkomen een activiteitenruimte waar je als studentengroep of studievereniging ook ná 17.30 uur nog iets kunt organiseren voor je medestudenten, een borrel of een film- of spelavond bijvoorbeeld. Voor dat soort bijeenkomsten kunnen reserveringsaanvragen worden ingediend.

In totaal kunnen er tweehonderd studenten tegelijkertijd aanwezig zijn, 75 in ‘de huiskamer’, 125 in ‘de zaal’. Die mogen tot uiterlijk 22.30 uur blijven plakken, om 23.00 is het sluitingstijd. Conform de universitaire regels mag er vanaf 17.00 uur alcohol worden gedronken, maar De Vagant heeft geen eigen bar waar bier geschonken wordt.

Coronaleed
Met de nieuwe huiskamer komt de universiteit tegemoet aan de roep van studenten om gezellige ontmoetingsplekken. Zeker na de eenzame coronatijd deed dat gemis zich voelen in het sciencepark. Met het NPO-geld dat de overheid vrij maakte om het coronaleed in het onderwijs te verzachten, kon daar nu wat aan gedaan worden.

Collegelid Margot van der Starre liet vrijdagmiddag tijdens de formele opening merken hoe blij ze hiermee was. "De Vagant wordt van, voor en door studenten."

Replica
De meeste huidige studenten zullen het niet weten, maar de rode combi van een Noorse blokhut en een strandtent is een iets vergrote replica van de populaire Vagant die tot vier jaar geleden op dezelfde plek stond. Tot verdriet van studenten bèta- en geowetenschappen moest die destijds worden gesloopt. Vooral aan de barbecues op het grasveld bij De Vagant hebben veel UU-afgestudeerden nog goede herinneringen.

Destijds beloofde het UU-bestuur met een aantrekkelijk alternatief te komen. Daarvoor passeerden in de afgelopen jaren verschillende plannen de revue. Totdat de mogelijkheid zich voordeed van een tijdelijke terugkeer van De Vagant.

Het gebouw mag twee tot vier jaar blijven staan. In de tussentijd gaat de universiteit nadenken over een structurele voorziening, zei directeur Vastgoed & Campus Eddie Verzendaal eerder tegen DUB.

Naambordje
Student Geneeskunde Merel Dekker heeft als eerste studentassessor van het Universiteitsbestuur een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de nieuwe studentenvoorziening. Vrijdag werd daarom een bordje met haar naam op een van de fauteuils onthuld.

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat niet alleen studenten die in het Koningsberger- of Minnaertgebouw hun colleges volgen, gebruik gaan maken van de Vagant. Ook voor studenten en studieverenigingen van andere faculteiten moet het een trekpleister worden. Een nieuwe studentencommissie die het gebouw gaat beheren, moet daar een belangrijke bijdrage aan gaan leveren, onder meer door een aantrekkelijke programmering. 

Na de introactiviteiten van alle opleidingen volgende week kunnen UU-studenten vanaf 12 september kennismaken met De Vagant tijdens een openingsweek. 

 

Advertentie