De Tolakker zwaait koe Tolbert uit

Koe Tolbert 568 van boerderij de Tolakker van Diergeneeskunde is vanochtend vertrokken naar een rusthuis voor koeien. De 13-jarige mag met pensioen.

Woensdagochtend 19 augustus. Bedrijfsleider Hans Lutz van onderwijsboerderij de Tolakker laat zien dat Tolbert lekker op stal ligt. Het is haar laatste dag op deze boerderij waar ze is geboren. Over een paar uurtjes gaat ze naar een rusthuis voor koeien in Friesland.

Dat ze niet naar de slacht gaat, is een uitzondering. Lutz: “We zijn een bedrijf. Een koe zoals Tolbert die geen melk meer kan geven en geen kalfjes meer kan voortbrengen, wordt te duur. Normaal zou ze naar het slachthuis gaan.”

De reden dat Tolbert met pensioen mag, is dan ook een verhaal apart. In juni vierde de faculteit Diergeneeskunde een feestje: koe Tolbert had haar 100.000ste liter melk gegeven. Dat bericht haalde dagblad de Telegraaf. Het is bijzonder, zei haar verzorgster in die krant, dat een biologisch gehouden koe zoveel melk geeft. Vervolgens meldt het dagblad dat de koe naar de slacht gaat, omdat ze klaar met werken is.

Saskia Oskam van de Utrechtse afdeling van de Partij voor de Dieren en Hanneke Mol van Stichting Hanna vonden dat een sneu einde van een koe die haar leven lang heeft gewerkt. Ze vroegen Hans Lutz of de koe naar een rusthuis mocht. Toen hij zijn zegen gaf, startte het duo een crowdfundactie waarmee ze tot nog toe 1555 euro hebben opgehaald aan eenmalige donaties. Een aantal mensen heeft ook toegezegd de koe te adopteren voor een maandelijkse bijdrage.

Oskam hoopt dat daar nog wat bijkomt, de crowdfundactie loopt tot eind september; ook voor het vervoer van Tolbert (280 euro) kan ze nog wat extra geld gebruiken.

Vanochtend om elf uur kwamen ze de koe halen. Heel veel zin om de vrachtwagen in te gaan had Tolbert niet, maar uiteindelijk ging ze toch op weg naar koeienrusthuis De Leemweg in Friesland. Lutz: “Ik heb wel nog met de eigenaar van het rusthuis gesproken, omdat ik wilde weten hoe hij zijn bedrijf runt. Ik denk dat Tolbert er goed wordt verzorgd.” Lutz en Uijttewaal gaan zeker een keertje op bezoek. Uijttewaal: "Ik ben heel benieuwd hoe oud ze gaat worden. Het is een sterke, bazige koe die voor haar leeftijd nog steeds heel mooi is. Een beetje missen ga ik haar wel.”

 

 

Advertentie