Declaratiegedrag universiteiten in orde, zegt Onderwijsinspectie

Het valt allemaal wel mee met die exorbitante declaraties van bestuurders in het hoger onderwijs. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek bij vier hogescholen en vier universiteiten door de Onderwijsinspectie.

Vorig najaar onderzocht de Onderwijsinspectie het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger onderwijs. Want RTL Nieuws had een reeks voorbeelden van vreemde declaraties boven water gehaald, onder meer van de Universiteit Utrecht. Het ging om privéritjes met de dienstauto, peperdure bureaustoelen en prijzige vliegtickets. Ook de UU werd door de Onderwijsinspectie onder de loep genomen.

Grote problemen trof de inspectie niet aan, maar bij acht onderwijsinstellingen bleek nader onderzoek nodig. Vrijdag stuurde minister Bussemaker de uitkomst hiervan naar de Tweede Kamer: bij geen van de instellingen hoeft de inspectie de boeken er nog eens op na te slaan. Er zijn wel fouten gemaakt, vooral bij vergoedingen aan medewerkers, maar verder dan een vermaning hoeft de inspectie niet te gaan.

Collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht Marjan Oudeman stortte vorig jaar na de onthulling van RTL Nieuws ruim 16.000 euro aan de universiteit terug. Het betrof hier ritten met de dienstauto die gemaakt waren in het kader van haar commissariaat bij de Koninklijke Ten Cate in Almelo. Deze hadden volgens de UU geleid tot een privé bijtelling door de Belastingdienst. 

Vorige week berichtte de Telegraaf op basis van een WOB-verzoek over nieuwe "royale declaraties" door de UU-top. De UU kwam maandag met een reactie.

Advertentie