Deel ‘payrollers’ mag bij DUO blijven werken

Sommige payrollers die hun baan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs dreigden te verliezen, krijgen alsnog een vaste aanstelling. Maar niemand weet hoeveel.

Afgelopen vrijdag meldde de NOS dat DUO 55 medewerkers voor hun diensten had bedankt. Sommigen werkten al zeven jaar fulltime voor DUO. Ze waren formeel in dienst van een payroll-bedrijf, wat hen goedkoper maakt.

Het kabinet wil dat de Rijksoverheid stopt met dit soort constructies. Aan die eis voldeed DUO dus, maar niet aan de achterliggende gedachte van het kabinet “dat structureel werk een passende arbeidsrelatie verdient” en dat de overheid geen tweederangs werknemers moet hebben.

Volgens de NOS liet minister Bussemaker van OCW, de baas van DUO, dezelfde dag nog weten dat de payrollers in vaste dienst komen, op voorwaarde dat zij tot nog toe “structureel” werk hebben verricht.

DUO is minder uitgesproken. In een verklaring laat de dienst weten: “DUO volgt de Wet Werk en Zekerheid van minister Asscher. Dat houdt in dat DUO tot uiterlijk 1 januari 2016 gebruik maakt van de diensten van payrollers. Daarna is dit niet toegestaan. DUO verwacht dat een deel van de payrollers in vaste dienst kan komen.”

Overigens stelt DUO dat het niet om 55 maar om 49 payrollers gaat.

Advertentie