Dekker wil ‘vrijheid van data’ in Europa

Europa zou zich moeten inspannen voor het vrije verkeer van kennis en data, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Het moet de ‘vijfde vrijheid’ worden, naast het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen.

“Met alle discussies over de eurocrisis en de vluchtelingencrisis en een mogelijke Brexit zou je soms bijna vergeten waarom Europese landen ooit zijn gaan samenwerken”, schrijft Dekker vanmorgen in de Volkskrant.

Hij wijst op de welvaart en stabiliteit die de Europese Unie heeft gebracht. Daar moeten we op voortbouwen nu Europa een kenniseconomie begint te worden, is zijn gedachte.

Daarom breekt hij een lans voor open access in de wetenschap, zoals hij al vaker deed. “Te veel kennis en onderzoek blijft onbenut”, meent hij. “Een belangrijke oorzaak daarvan is de achterhaalde manier waarop wetenschappelijke kennis wordt gedeeld. Dure abonnementen van grote wetenschappelijke uitgeverijen maken het werk van onderzoekers nagenoeg ontoegankelijk voor mensen van buiten.”

Nog slechter is het gesteld met de data die aan de wetenschappelijke artikelen ten grondslag liggen. “In het bedrijfsleven worden data gezien als de nieuwe olie, maar de onderzoeksdata van onze knapste koppen liggen nog te vaak te verouderen op makkelijk te verliezen usb-sticks.”

Vandaag praten de Europese ministers in Brussel over de toegang tot wetenschappelijke artikelen en data. Het is één van de speerpunten van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Advertentie