Liveblog

Demonstranten heffen blokkade Bestuursgebouw op - update 13.30 uur

pro-palestinijnse demonstranten bij de UB, foto DUB
De demonstranten vertrokken bij het Bestuursgebouw en stopten nog even bij de UB voor een toespraak, foto DUB

13.30 uur
De demonstranten scandeerden tijdens hun vertrek verschillende leuzen. Ze riepen “free, free Palestine”, maar ook dat de oorlog in Libanon en Syrië moet stoppen. De stoet stopte voor de deur van de universiteitsbibliotheek waar werd stilgestaan bij “een jaar genocide in Palestina”, “een jaar van verzet tegen genocide”, “een jaar tegen de massaslachting”, zoals een van de demonstranten door de megafoon liet schallen. Hij herhaalde wat bij eerdere demonstraties ook werd gezegd: dat het universiteitsbestuur weigert de banden te verbreken met instituties in Israël. “Daardoor maakt de universiteit genocide mogelijk.”

Hij vervolgde dat de universiteit weigert te luisteren, niet alleen naar feiten en experts maar ook naar de eigen studenten. Hij herhaalde dat de acties niet stoppen totdat de eisen van de demonstranten zijn ingewilligd en de samenwerkingsverbanden tussen de Universiteit Utrecht en Israëlische universiteiten en instellingen zijn verbroken.

Volgens perswoordvoerder van de demonstranten Elsa zijn de actievoerders op weg naar huis omdat “hun doel is bereikt”. En dat was "aandacht vragen voor de genocide” en voor de eisen van de demonstranten. Die liggen volgens haar nog steeds op tafel en zolang daar niet aan is voldaan, zullen ze actie blijven voeren. 

Morgen om 11 uur hebben de demonstranten een walk-out georganiseerd. Het is de bedoeling dat docenten, studenten en andere medewerkers het werk neerleggen en naar buiten gaan om te demonstreren. Waar de  mensen moeten verzamelen is niet duidelijk. De actie is tegelijkertijd in de binnenstad en in het Utrecht Science Park.

Volgens een woordvoerder van het universiteitsbestuur blijft het Bestuursgebouw vandaag gesloten. De universiteit heeft geen politie op de vertrekkende demonstranten afgestuurd. "Ze mogen protesteren, en dat hebben we de hele dag ook toegestaan." Morgen is het Bestuursgebouw weer open. Mocht het toch worden gesloten dan kunnen de werknemers dit dinsdagochtend om 7.30 uur op Intranet lezen, staat op website waar alleen medewerkers toegang tot hebben.

demonstanten vertrekken bij het Bestuursgebouw, foto DUB

De demonstranten vertrekken bij het Bestuursgebouw, foto DUB

13.00 uur
Drie studenten die we vanmiddag bij de bushalte voor het Bestuursgebouw aanspreken, hebben weinig tot niets gemerkt van de protestacties. Maar ze snappen wel waarom de actievoerders hun spreekkoren voor pro-Palestina laten horen op de dag dat de Hamas-aanvallen op Israël worden herdacht.

“De datum is misschien wat ongelukkig, dat zie ik ook wel”, zegt een student Life Sciences. “Maar ik begrijp beide kanten van het verhaal. Als demonstrant wil je gehoord worden. En dan snap ik dat je deze dag uitkiest voor een demonstratie. Ik hoop dat ze wel over nagedacht hebben. En ik heb eigenlijk wel sympathie voor de acties, ik had misschien zelf wel mee kunnen doen.”

Een HU-student vindt het “goed dat ze hier aandacht voor vragen”. Ook op 7 oktober. “Israël heeft veel meer slachtoffers gemaakt.” Hij vindt het vervelender dat medewerkers mogelijk overlast hebben ervaren.

“Ik zie geen verschil tussen een actie vandaag of morgen”, zegt een Biologiestudent zelfs resoluut. “Er zijn iedere dag aanvallen van Israël op Gaza.” Dat acties vandaag tot ophef leiden, kan hij begrijpen. “Maar nu krijgen ze de aandacht, en dat is precies de bedoeling.”

bestuursgebouw USP dicht door pro-Palestinademonstranten, foto DUB

Demonstranten blokkeren de ingang van het Bestuursgebouw, foto DUB

12.00 uur
Veel verraste gezichten vanochtend rondom het Bestuursgebouw. UU-medewerkers die aan kwamen fietsen, werden door collega’s of veiligheidspersoneel aangesproken: het Bestuursgebouw is dicht. Telefoons werden getrokken om de mail van het UU-bestuur te lezen, om afspraken te verzetten of om het thuisfront te waarschuwen dat er vroeg gegeten kan worden vandaag. 

Aan het einde van de morgen zijn er maar weinig medewerkers terug te vinden in de omgeving van het Bestuursgebouw. Maandag is zeker niet de drukste dag in het pand krijgen we te horen. Op een dinsdag was de overlast waarschijnlijk veel groter geweest. Dan zijn ook vaak de vergaderingen gepland.

Bij de fietsenstalling pakt een medewerker van de afdeling ITS de fiets om weer huiswaarts te keren. “Tja, ik vind het allemaal niet zo erg dat het pand dicht is. Ik had een afspraak met twee collega’s. Dat gesprek hebben we nu even in het Ruppertgebouw gedaan. Ik heb er allemaal niet zo’n problemen mee.”

Universiteitsraadslid Frank van der Salm komt net aanfietsen. Hij werkt niet in het Bestuursgebouw en is dus niet gewaarschuwd. Hij is minder laconiek. Dat de commissievergadering van de raad niet door kan gaan, vindt hij niet zo erg. Maar dat actievoerders juist deze dag - precies een jaar na de aanvallen van Hamas -  hebben uitgekozen, vindt hij ongepast. “Hiermee verlies je alle sympathie.”

Even verderop in het Ruppertgebouw reageert een medewerker van de Bestuursdienst nog verontwaardigder. Afgelopen vrijdag had hij er nog even aan gedacht dat er deze maandag weleens iets zou kunnen gebeuren. Maar hij had zijn laptop toch op zijn werk laten liggen. In het Educatorium heeft hij een leenlaptop gehaald waarmee hij nu zit te werken in een van de afgesloten kantoren van de directie Vastgoed & Facilities. “Dat geeft wat ongemak, maar dat is niet waar ik zo kwaad om ben.”

Hij noemt de actie “meer dan schandalig”. “Ze weten donders goed wat er een jaar geleden gebeurd is en dan toch dit doen ….” Maar hij meent dan ook dat het hele beeld rondom het conflict door de actievoerders scheef getrokken wordt. “Ik vind daar heel veel van. Alleen al het feit dat ze het steeds maar over een genocide hebben, zegt genoeg.”

10.50 uur
Het Bestuursgebouw op het Utrecht Science Park is geblokkeerd door pro-Palestinademonstranten. Voor elke ingang en nooduitgang zitten demonstranten. Zij waren hier voor 7 uur, het tijdstip dat het pand opengaat. Er zijn dus geen werknemers in het pand.

Pro-Palestinademonstranten roepen medestanders op om mee te demonstreren vanaf 11 uur. 

De demonstranten eisen dat de Universiteit Utrecht alle banden verbreekt met Israëlische instituten waarmee wordt samengewerkt. Ze zijn bereid tot een gesprek met de universiteit en willen ook wel met hen in discussie maar dan met een onafhankelijke moderator en met publiek.

Op het Utrecht Science Park worden flyers uitgedeeld van de demonstranten over de actie. Ze vertellen ook dat er morgen om 11 uur een walk-out is van studenten en medewerkers.

De universiteit is in gesprek met de demonstranten en ziet de situatie aan. De werknemers die in het Bestuursgebouw werken, zijn vanochtend even na half negen gemaild met de mededeling dat ze beter thuis kunnen werken. Medewerkers die eerder kwamen of deze mail niet hebben gezien, werden door beveiligers opgevangen en geadviseerd in een ander pand te werken.

Precies een jaar geleden pleegde Hamas een terroristische aanslag op Israël vanuit Gaza waarbij 1300 mensen werden gedood en ruim 200 mensen gegijzeld. Een paar weken later nam Israël wraak. Sindsdien wordt de Gazastrook dagelijks gebombardeerd. Israël wil Hamas uitroeien. 

Geschat wordt dat er al 40.000 mensen zijn gedood. Omdat Hamas steun krijgt van Hezbollah uit Libanon, wordt ook Libanon gebombardeerd en is Israël vorige week begonnen met een grondoffensief. Zo wil Israël een veilige zone maken voor haar bewoners aan de grens met Libanon die vanwege de oorlog hun huis moesten verlaten.

Dat de demonstranten 7 oktober als actiedag hebben gekozen, is volgens hen niet om Hamas te steunen voor de aanval, zegt perswoordvoerder van de demonstranten Elsa,  maar omdat Palestina al 76 jaar bezet wordt, sinds 1948 toen het land Israel werd opgericht. 

pro-palestinademonstranten-voor-nooduitgang-DUB, foto DUB

Pro-Palestinademonstranten blokkeren een nooduitgang van het Bestuursgebouw. Er zijn geen medewerkers in het pand, foto DUB

Advertentie