Dieven stelen waardevolle meteorieten uit Sonnenborgh

Inbrekers hebben maandagnacht uit Sonnenborgh, museum en sterrenwacht van de Universiteit Utrecht, een kluis met waardevolle meteorieten meegenomen. De stenen behoren tot het nationaal erfgoed.

Bij het museum Sonnenborgh is de teleurstelling groot over het onverwachte verlies. Directeur Bas Nugteren denkt dat de dieven helemaal niet uit waren op de meteorieten. “De stenen zaten in een brandkast en wij vermoeden dat ze dachten dat er geld in zat. Het is zuur natuurlijk dat mensen zoveel moeite doen om een schamel geldbedrag te stelen en daarbij als slopers te werk gaan. Zuur is het helemaal dat zij ook een bijzondere meteoriet hebben meegenomen die behoort tot ons nationaal erfgoed.”

In de kast lagen ook vijf andere meteorieten, 1000 euro aan kassageld en belangrijke verzekeringspapieren in opgeslagen. Volgens de directeur vond de verzekeringsmaatschappij de beveiliging van het museum uitstekend en was vergrendeling niet nodig.

De dieven moeten hun daad goed hebben voorbereid. Er zijn maar twee of drie mensen die weten dat de brandkast op die plek stond en ze waren binnen vier minuten het pand uit. De brandkast zat niet vast en is met twee mensen goed te tillen. Waarschijnlijk hebben ze de brandkast naar beneden gegooid en in een auto geladen.

Onder de gestolen meteorieten bevindt zich onder meer de meteoriet die in 1925 insloeg bij Serooskerken in Zeeuws-Vlaanderen.  “Er zijn maar vijf meteorieten waarvan bekend is dat zij in Nederland zijn ingeslagen en die in bezit van een museum zijn.  Dat hoort deze ook bij. Dat is dus behoorlijk uniek.” De Serooskerken werd regelmatig tentoongesteld en een nieuwe tentoonstelling met meteorieten was in voorbereiding.

Gistermiddag hebben duikers van de politie in de Utrechtse Catharijnesingel voor het museum een open brandkast uit het water gedoken. Het is nog niet zeker of dit de kluis van het museum is, maar het formaat klopt ongeveer. De deur was opengebroken en de brandkast leeg. 

Nugteren vreest nu dat de steen verloren zal gaan. “Ik vrees niet dat de steen verkocht gaat worden want deze is zo goed beschreven dat potentiële kopers de Serooskerken direct herkennen. Wij hopen heftig dat de inbrekers inzien dat de steen van andere waarde is dan het geld waar men op uit was.En op de één of andere manier de steen terugbezorgen. Weggooien zou dood- en doodzonde zijn.”

Advertentie