Discussie over Forum-kraampje op studentenmarkt

UIT 2019 in Griftpark. Foto DUB

Tijdens de introductieweken voor nieuwe studenten is er altijd wel een informatiemarkt waar verenigingen en andere organisaties kraampjes neerzetten. Met flyers en informatie proberen ze nieuwe leden te werven. Soms staan er ook politieke partijen tussen.

Inclusieve VU
Maar wie laat je toe? Bij de Amsterdamse Vrije Universiteit zag de lokale studentenbond SRVU dat de jongeren van Forum voor Democratie ook een standje hadden. Dat staat haaks op het streven naar een inclusieve VU, zegt vicevoorzitter Robyn Mills tegen universiteitsblad Ad Valvas. “Dat wordt direct ondergraven door een fascistische, racistische, islamofobe, homofobe partij op de infomarkt toe te staan.”

De organiserende studenten dachten dat ze FvD niet konden weigeren, omdat GroenLinks ook een kraampje had. VU-rector Jeroen Geurts hoorde het pas achteraf, zei hij tegen Ad Valvas. “We hebben onvoldoende overzicht gehad van wie er op die markt stonden.”

Hij weet nog niet of de jongeren van FvD volgend jaar worden geweigerd of opnieuw welkom zijn. De universiteit streeft inderdaad naar inclusiviteit, zegt hij. “We accepteren dus niet dat groepen of personen worden uitgesloten vanwege hun geloof, seksuele oriëntatie, gender, of wat ook. Dat benadruk ik in elke speech die ik geef. Dus ik snap heel erg de zorgen. Tegelijk is FvD een democratisch gekozen partij, net als Groenlinks, dat ook op de markt stond.”

Communisten geweigerd
In Utrecht ging het anders. Daar kreeg de jongerenbeweging van de Nieuwe Communistische Partij al bij voorbaat te horen dat zij niet welkom was op de informatiemarkt voor nieuwe studenten, berichtte DUB eerder deze week.

De communisten zouden niet passen in de Utrechtse Introductie Tijd (UIT), “waar iedereen zich vrij en thuis moet voelen”. Het ging onder andere om het standpunt over de oorlog in Oekraïne.

De communisten vinden het een schande, want ze zijn vanaf het begin tegen de Russische invasie in Oekraïne. Er is ook geen enkele communistische macht betrokken bij de oorlog, voegen ze eraan toe. “Het is juist een gevolg van de contrarevolutie in de voormalige socialistische landen daar!”

Met de Utrechtse universiteit en hogeschool heeft het bestuur van de UIT afgesproken om deze kwestie te evalueren. “We zullen kijken of de afweging die destijds gemaakt is, juist was”, liet het bestuur aan DUB weten.

Vorig jaar stond de jongerentak van Forum voor Democratie wél op de Utrechtse intromarkt. Maar die had zich deze keer niet voor een kraampje  aangemeld.

 

Advertentie