Drie mediagenieke proffen in de race voor universitaire persprijs

Beatrice de Graaf presenteerde de Nationale Wetenschapsagenda bij De Wereld Draait Door

De historici Beatrice de Graaf en Leonard Rutgers en biofarmaceut Huub Schellekens maken kans op de UU-Publiprijs 2015. Met de prijs beloont de universiteit wetenschappers die zich prominent in de media manifesteren.

Beatrice de Graaf is voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda en gaf in talloze tv- en radioprogramma’s, kranten en andere media uitleg over de nieuwe aanpak om tot onderzoeksvragen te komen. De aftrap van het initiatief verrichtte zij samen met Alexander Rinnooy Kan in De Wereld Draait Door.

Daarnaast verschijnt de hoogleraar Internationale Betrekkingen vaak in de pers om nieuws rondom terrorisme te duiden of te becommentariëren. De Graaf schrijft periodiek columns voor de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad.

Hoogleraar Late Oudheid Leonard Rutgers verzorgt columns en een bijbehorend blog voor het Financiële Dagblad. Daarin legt hij linken tussen hedendaagse gebeurtenissen en de oudheid. Rutgers is verder bekend van zijn onderzoek naar het ontstaan van de Romeinse catacomben.

Huub Schellekens, hoogleraar Innovatie in de medische biotechnologie, baarde dit jaar opzien door samen met studenten een nieuw medicijn te ontwikkelen voor de ziekte van Pompe. Met het Utrecht Centre of Excellence for Affordable Biotherapeutics zet hij zich in voor het produceren en distribueren van betaalbare medicijnen voor armere landen.

De bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de prijs vindt plaats op maandag 4 januari 2016 tijdens de nieuwjaarsreceptie van het college van bestuur. Het is dan de vierde keer dat de UU-Publiprijs wordt toegekend.

De winnaar van vorig jaar was historicus Mathieu Segers, specialist op het gebied van Europese integratie. Eerder vielen pedagoog Micha de Winter en econoom Joop Schippers in de prijzen.

 

 

Advertentie