Dringen om te springen op UIT-markt

foto's Julie Huizinga

Adrenaline genoeg tijdens de UIT dit jaar. Vuurspuwen, klimmen, abseilen en op woensdag konden de eerstejaars bungeejumpen voor een tientje. DUB volgde hen tijdens de sprong: “Je ziet heel Utrecht in één keer!”

Als gemiddelde student zit je in een spagaat. Je hebt dure hobby’s, maar lijdt tegelijk aan chronisch geldgebrek. Gelukkig ligt er meestal een creatieve oplossing klaar. Een wereldreis betaal je met een bijbaan op de plek van bestemming of je gaat couchsurfen. Maar stel dat bungeejumpen je grootste wens is, wat doe je dan? Simpel: je springt voor een tientje tijdens de UIT. En een deel van de opbrengst gaat nog naar een goed doel ook.

Zweten
Enkele fanatieke UIT-lopers staan al om elf uur al te wachten bij de Bungeestand bij Olympos. “Pas om twaalf uur begint het evenement, maar ik wilde zeker zijn van een plek en schrijf me dus op tijd in”, zegt eerstejaars Maaike. Een uur later staat de inschrijfrij al vol. Zwetende eerstejaars en hun mentoren kijken tijdens het wachten geregeld omhoog naar de hijskraan. Twee meisjes die bijna aan de beurt zijn om zich in te schrijven, bedenken zich en klimmen over het hek om de rij te verlaten.

Vuurdoop
Maar wie gaat de vuurdoop doen om twaalf uur? Marlien, lid van de Introductie Commissie Utrecht (ICU),  neemt deze taak op zich. Als ze naar boven wordt gehesen, valt de wachtrij stil en begint dan ter aanmoediging te applaudisseren. Ook Marliens vriend klapt. Hij is nerveus, zegt hij. “Maar ach, ik heb stoffer en blik bij me, voegt hij er grijnzend aan toe. Marlien springt van de hijskraan en zwaait met haar armen als ze valt. Terug op de grond lacht ze: “Geweldig!”

Vertrouwen
Maaike wist meteen dat ze ging springen toen ze de aankondiging van de activiteit in het UIT-boekje zag staan. “In Nieuw-Zeeland kon ik niet omdat het 150 euro kostte, dus voor dat tientje doe ik het wel.” Goedkoper, en daarom misschien ook slechter? “Nee hoor, het blijft toch Nederland. Als het in Azië was geweest en het kostte tien euro, had ik wel wantrouwen gehad”, lacht ze. Na afloop: “Ik wil nog een keer!”

Bungelen
“Dit is de tweede sprong van mijn leven”, zegt UIT-loper Floris. Hij zit op de stoel waar je op mag als je de eerstvolgende springer bent. Zenuwen ontbreken: “De vorige hijskraan was 135 meter hoog, dat was veel enger.” Na de sprong: “Toch weer leuk, lekker bungelen.”

Doorspringen
Iets minder koelbloedig is het duo Josje en Siena. De twee meiden, beiden eerstejaars, doen de eerste duo-sprong van de dag. Achteraf blijven de meiden nog even gillend doorspringen op de grond. “Zo hyper!” De meiden worden onthaald door ouders en geliefden. Josje’s vader, die werkt op Olympos en zijn dochter wel wilde zien springen: “Toch fijn dat ze het hoofd weer boven de voeten heeft, nu.” De sprong was volgens de meiden niet alleen leuk, maar paste ook goed in het kader van de UIT. Siena: “Je ziet heel Utrecht in één keer als je daarboven staat!”

Advertentie